Nak tahu....Tolong klik iklan ni....

Pasangan Bahagia selamanya.....

Permata Hati ku....

PERADUAN

SEMPENA DENGAN BULAN KELAHIRAN
PUTERA & PUTERI-PUTERI KU 30/4
ZARITH ZAQUAN = 7THN
ZARITH ZYRA SOFEA = 4 THN
ZARITH ZYRA ALEEYA = 1 THN

" PERTANDINGAN GAMBAR PELIK ANAK-ANAK"
BERMULA 30/3/2012 - 30/4/2012

KLIK SINI


UNTUK KETERANGAN LANJUT
PEMENANG AKAN DI UMUMKAN PADA 2/5/2012

Friday, March 30, 2012

Berbuat baik lah kepada Ibu BaPa


Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapanya, ibunya sudah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan sudah melahirkannya dengan menanggung susah payah.  Sedang tempoh mengandung berserta tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa 30 bulan.  setelah dia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur 40 tahun, berdoalah dia dengan berkata: Wahai Tuhanku, ilhamkan daku supaya tetap bersyukur akan nikmat-Mu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal salih yang Engkau redai dan jadikan sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku.  Sesungguhnya aku bertaubat kepada-Mu dan sesungguhnya aku daripada orang Islam (yang tunduk patuh kepada-Mu).~ Surah Al Ahqaf, Ayat 15.


"Dan Tuhanmu sudah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa.  Jika salah seorang daripada keduanya atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan 'ah' dan jangan engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakan kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).  Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakan (untuk mereka dengan berkata): Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua seperti mereka sudah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku ketika kecil". Surah Al Isra: Ayat 23 dan 24.


terima 

Thursday, March 29, 2012

Wakaf Buku Iqro' Hanya RM 12 sahaja....


Maksud hadith: "Barang siapa yang menunjukkan satu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama dengan si pembuatnya". Program Waqaf Buku IQRO'. Hanya RM 12 sahaja utk 1 set. Jika berminat boleh sumbangan di 
ACTION CARING TEAM (M) BERHAD
No Akaun: 562142713126
Maybank
actmy.care@gmail.com
atau boleh terus hubungi
0387395871
terima kasih.......

Wednesday, March 28, 2012

Tiara Beach Resort -----

satu percutian yang singkat tapi cukup2 happy bagi kami sekeluarga.....Alhamdulillah perancangan last minute tapi akhirnya menjadi....sempena cuti sekolah baru2 ni...anak2 semua tau ibu n ayah dia cukup2 busy,.,....tp mereka mendiamkan diri x pernah minta apa2.....atas reward kepada anak2,,sbb memahami ibu n ayah dia mencari rezeki,..,so kami decide bawa mereka bercuti tapi x jauh pun dr rumah...hanya 1 jam jer...sbb ikut lekas highway....destinasi pelancongan seterusnya ke

TIARA BEACH RESORT PORT DICKSON

mcm biasa dh tau nk berjalan...bangun awal2...cari bfast dulu alas perut....terus ke TBR....check in dan terus mandi...
tapi harus ingat...sblm mandi nk kena beli gelang tu...ala mcm kita mandi dkt A Famosa Resort tu,,,,tapi
gelang pagi dan ptg adalah berbeza......
harga gelang klu ikutkan mmg mahal..tapi takpe...bila dh sewa sana..ada org boleh tlg belikan dpt harga murah...jauh beza dari harga sebenarnya........


interframe gambar anak2 yg makin membesar yg banyak ckp..
mandi puas2.....rileks...

aktiviti malam

jeng
jeng
jeng
jeng

jangan terkejut....memandangkan kami menginap di Apartment TBR tu...so mlm tu ada aktiviti utk famili...apa lagi
mempersembahkan mamia.................

Sofea...


pocong.....

sokongan padu dari kami yang senantiasa menyokong aktiviti anak2




untuk yang berhajat nk ke TBR ni...ni cadangan dari kami sekeluarga..
kami menginap di Appartment dlm TBR ni...
* ada dua bilik
* dua bilik air
* dapur dan kitchen cabinet
* air cond
* kipas
* toto
* tuala
* selimut
* Tv n Astro
* meja makan
* set sofa dan sebagainya

pendek kata semua complete mcm kita kat rumah...cuma x de dapor gas bagai.,...tapi nk jimat boleh bwk rice cooker atau multi cooker....

so kami menginap di sini utk 1 mlm...
Harga boleg runding.........biasanya RM 280 satu mlm...tapi ko bodek2 la ayat confirm dpt diskaun lagi......

boleh hubungi

EN MAZLAN
019 288 1828

master bedroom..ada bilik air sekali....

bilik kedua

bahagian dapur
 di hall...

abaikan bersepah itu.....sbb baru sampai,...

besar..sangat besar keluasan ..boleh la muat dlm 3-4 keluarga...so dh jimat dh kan dari nk amik hotel dan sebagainya...nk lagi selesa bwk toto sendiri.....

mmg berbaloi2.....

apa2 hal..contact EN MAZLAN tadi,.,,bukan apa..saya dh check rate dgn TBR..harga nya jauh beza.....

mmg x rugi jika anda ke sana...confirm nk dtg lagi....................
syok weh..........................

Contest...Tunggu

sempena dgn birthday anak2 yang semakin hampir dan tarikh anniversary semakin hampir .....mcm ada niat nk buat giveaway contest la......(tapi ada org join ker?.....

insyaAllah..tgh fikir2 kan....apa contest dan apa hadiah...

tunggu................

Tuesday, March 27, 2012

Terima kasih...ayah....






**** untuk ibu tak de ker?

Thursday, March 22, 2012

sama-sama kita renung.....untuk kebaikan bersama


Please take time to read!! Very important!!! tell your sons/daughters about it

A well known family in Mequon lost their 25 year old son (Arun Gopal Ratnam) in a fire at home June 4th.
This is what happened. He graduated with MBA from University of Wisconsin-Madison two weeks earlier and came home. Had a lunch with his dad at home and decided to go back to clean up his room at school. Father told him to wait and see his mother before he goes back for a few days.
He decided to take a nap while waiting for his mom to come home from work. Neighbors called 911 when they saw black smoke coming out of the house. Their 25 year old son Arun died in the three year old house. It took several days of investigation to find out the cause of the fire.
It was determined that the fire was caused by lap top in the bed.
When the lap top is on the bed cooling fan does not get air to cool the computer and that is what caused the fire.

Uneven surface of the bedsheet has blocked the air intake vent below the cpu fan. When the laptop is placed on a flat surface i.e. on desk/table, there is a gap between the desk surface and the base of the casing to allow air to flow/suck in through the air intake vent by the cpu fan to cool the cpu.
This paragraph is added in by sender for better understanding of the senerio.
He did not even wake up to get out of the bed he died of carbon monoxide (CO).
The reason I'm writing this to all of you is that I have seen all of us using our lap top in bed. Let us all decide and make it a practice not to do that. Risk is real. Let us make it a rule not to use lap top in bed or put computer on bed with blankets and pillows around.

Broadcast this message & you may save others!!



Adus,,,,macam2...

hari tu jalan2 dlm fb.......(jalan2 ker?)...so terjumpa ada org yang simpati ttg kes penculilakan yang berlaku di kuantan baru2 ni...maka saya pun juga turut simpati atas apa yg berlaku..dan dasar perikemanusian..maka saya pun jugak turut sama2 hebahkan berita ttg kes penculikan tersebut dalam blog, fb dan kwn2...

boleh lihat SINI

selepas sehari berita tersebut di publishkan di semua, di pelusuk.......

hari ni baca paper...

yang mengatakan " Gadis tersebut memang sengaja melarikan diri mengikut kekasih di sebabkan tension"

aduss,,,,,,,,,,,,,,,,mula2 perasaan kesian,,,,tp bila dpt tau dh jadi menyampah pulak..sbb menyusahkan semua org.....bukan org lain pun mak bapak sendiri...juga yg menangung nya.....cacian org, kata2 org, pendapat org..mcm2 lagi la...

macam kita jugak yg dh ada anak ni...anak hilang pada pandangan mata walau sesaat pun hati seorang ibu bapa dah gundah gelana...inikan pulak...hilang utk lebih 24jam...pokok pangkal..x fikir panjang,,,nak cari idea yg bernas utk mencari alasan yg x masuk akal.

alasan yg di berikan adalah "TENSION"
aduss...adik2 ku..semua...ingatlah....kesian kan lah dkt ibu bapa kita.....keluarga kita....buat lah benda lain..dr mencari alasan yg x munasabah...

***maaf sedikit emo***

Wednesday, March 21, 2012

percubaan pertama....Apam Dot...Dot

teruja.......
percubaan pertama membuat apam dot2...mcm biasa anak2 penyelamat utk menghabiskan..
walaupun x semekar org lain buat
tapi puas hati....sbb percubaan pertama..mmg berbaloi....




Friday, March 16, 2012

INDUCTION COOKER BRAND ROYAL CHEFF- JUALAN HEBAT JGN LEPASKAN PELUANG


HANYA ADA 1 UNIT SHJ

SIAPA CEPAT DIA DPT....

HANYA RM 1400.00 !!!!!!!!!!!!

HARGA SEBENAR RM3000++++

Usable pans 
stainless steel pot
iron plate 
deep fry pan
enameled iron pot
castron pan
timer
function button
lock

hubungi 
nina @ 012 325 1785




Thursday, March 15, 2012

hasil facial setelah memakai Norefal Placenta Oil + Vit softgel

wah dh mcm duta kan........

saja kecantikan utk semua......

seperti yang di janjikan selepas saya post ttg placenta Oil ni...fuhh ramainya yang berminat...alhamdulillah..sbb barang bukan mahal...tapi hasilnya amat2 berbaloi...hanya beli 20pcs dgn harga RM 38...tp hasilnya anda yang memakai yang merasainya....

ada jugak yg comment.....setelah saya postkan review ttg testi saya setelah menggunakan 20pcs plasenta tersebut....
"air sembahyang jer dah memadai:.......x pyh susah2 pakai itu ini....
hello kawan.....terima kasih atas comment anda!!!!!!
kita ni wanita, ibu, perempuan yang semakin hari di mamah usia...mmg la air sembahyang ni menjernihkan muka..mencantik kan muka dan x ternilai dgn kosmetik2 lain..namun sebagai manusia...kita juga x boleh lari dr terdedah dgn kotoran sana sini.,.habuk debu, maatahri, air cond,,,lps tu panas...lps tu air cond maka ia akan memberi effect pada kulit kita...mcm saya...jika tanya...walaupun hakikat hakiki saya ni x cantik....tp saya nk jugak kelihatan cantik...so terpulang...tapi bg saya...selagi saya mampu...saya akan berusaha utk kelihatan cantik......yg cantik saya....so nt kamu jelousssssssssssssssssssssssssss

ok berbalik kepada yang di janjikan.....sabtu lepas saya ada appoinment dgn keep slim,,.,utk buat rawatan muka,,,mmg sebulan sekali saya akan facial muka saya....x semestinya di keep slim...adakala spa biasa pun saya terjah...tengok pada kekangan masa saya....saya kan SUPERWOMEN.........
dialog mcm biasa

Z : hai...morning
Candy: hai....ms morning...wah...berseri2 muka...
Z: sambil senyum...terus jalan menuju ke bilik rawatan...sbb appoinment dh siap2..
Candy: wah...licin nyer...muka....u pakai apa?
Z: nampak sangay dh hampir sebulan x buat facial...he3.....
adalah.....(lps tu start cerita dkt amoi tu...bla...bla..bla....)
Candy:...wah..lps ni muka dh cantik pakai itu barang,,,,confirm x buat facial dah...
Z: ishhhh confirm dtg lagi,,,,sbb lps pakai collagen tu....mesti nak tambah cantik ma......

setelah hampir 2 jam  maka settle.....appoinment utk hari sabtu.....

*** motif: suka sgt2......***

(gambar setelah facial nt saya upload sbb handphone saya habis battery,,,,,,)

tunggu,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Wednesday, March 14, 2012

KEMPEN WAQAF BUKU IQRO'...jom membantu


KEMPEN WAQAF BUKU IQRO’


Ustazah di Kg. Tasoe, Kemboja

Kempen kita kali ini mudah sahaja tetapi mudah-mudahan mendapat sambutan yang sangat baik seperti projek-projek sebelumnya.

Kali ini kami mengajak kawan-kawan MEWAQAFKAN BUKU IQRO’ untuk anak-anak di Kemboja dan Mindanao . Kaedah IQRO’ ini memang sudah diiktiraf di Malaysia dan Indonesia sebagai kaedah yang paling berkesan dalam mengajar asas membaca Al-Quran kepada kanak-kanak.
Untuk berkongsi sedikit motivasi, izinkan saya berkongsi beberapa hadis tentang hal ini. Ya, memang besar pahalanya bagi orang-orang yang belajar dan membaca Al-Quran kerana berdasarkan hadis-hadis ini:
(1) “Sebaik-baik kalian adalah orang yang belajar Al Quran dan yang mengajarkannya “ (HR Bukhari)
(2) “Siapa yang membaca satu huruf dari Kitabullah maka baginya satu kebaikan dan setiap kebaikan akan dilipatkan gandakan sepuluh, saya tidak mengatakan (
آلـم) satu huruf, akan tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim satu huruf“(HR Bukhari)
(3) “Orang yang membaca Al Quran dan dia pandai membacanya maka (nanti di akhirat akan dikumpulkan) bersama para malaikat yang mulia, sedangkan orang yang membaca Al Quran dan dia terbata-bata karenanya serta kesusahan maka baginya dua pahala “(Muttafaq alaih)

DAN INI BAHAGIAN KITA PULA, InsyaAllah…
Barangsiapa yang menunjukkan/mengajarkan suatu kebaikan, maka dia mendapat pahala yang sama sepertimana orang yang melakukannya (mengikutinya)(HR Muslim, Abu Dawud, al-Tirmizi dan Ahmad).
Keadaan Pembelajaran di sana ketika ini.
Kemboja: Rata-rata guru menggunakan kaedah tradisional menggunakan muqaddam seperti kita dahulu. Pada bulan Februari 2012 yang lalu saya menziarahi sebuat sekolah agama rakyat di Kg. Tasoe (Kampung Cham). Kata ustazah yang mengajar Al-Quran kepada kanak-kanak di situ, kaedah lama ini ternyata kurang berkesan dan susah nak menilai samada kanak-kanak tu sebenarnya faham atau tidak pengajaran beliau. Rata-rata ustaz-ustaz di sana mahukan kalau boleh sistem pengajaran ditukar kepada cara IQRA’, cuma mereka perlukan buku-bukunya.
Mindanao: Keadaannya juga sama. Sudahlah buku yang ada ala kadar sahaja, tempat pembelajaran pula di kebanyakan tempat terlalu kurang selesa (lihat foto). Buku IQRO' ini akan menjadi pemangkin kepada pelajar-pelajar walaupun keadaan mereka serba kedhaifan.

"Kelas" di sebuah maahad di Mindanao

Mari sama-sama waqafkan buku IQRA untuk membangunkan ummah dan sebagai saham amal soleh kita yang berterusan apabila kita sudah meninggalkan dunia ini nanti..… ameen.
BERAPA SASARANNYA? InsyaAllah kita target 300 untuk Mindanao dan 300 untuk Kemboja.
BERAPA YANG SUDAH DICAPAI SETAKAT INI? Sudah 50!
Alhamdulillah baru sahaja dilancarkan pagi tadi, ada kawan nak jadi pemangkin kepada yang lain jadi dia terus mewaqafkan 50 buah, masyaAllah! Katanya moga-moga ramai yang lain akan bersemangat mengikut jejak langkahnya.
BILA TARIKH AKHIR PROGRAM? insyaAllah kita target 1 Mei, 2012.
BERAPA BANYAK ATAU NILAI YANG HARUS SAYA WAQAF?
Hanya RM12 untuk satu buku IQRO' versi berwarna (Jilid 1-6 lengkap).
Berapa-berapa pun boleh diwaqafkan... 1,2... atau lebih :-)
Lebih banyak waqafnya dari anda tentulah lebih baik insyaAllah.
Kos RM12 ini termasuk kos untuk kos penghantaran ke sekolah-sekolah berkenaan.
NOMBOR AKAUN MAYBANK: 562142713126.
PENAMA AKAUN: ACTION CARING TEAM (M) BERHAD
Setelah bank-in harap sms ke 019-2149345/019-3744208, atau maklumkan ke e-mailactmy.care@gmail.com,
dan harap beri maklumat peribadi untuk tujuan pengresitan.
Semuga Allah SWT memberkati dan menerima segala amal soleh kita dan menjadikannya satu amal yang memberi pahala yang berterusan…. ameen.
Wassalamu 'alaikum warahmatullah~
“Sedekah itu akan menjadi penghalang kepada sesuatu bencana"
(Maksud Hadith)
Datu Hj. Mustafa Kamal bin Mohd Zaini (hp: 019-2149345)
President, ACT Malaysia www.actmalaysia.org.my

Monday, March 12, 2012

Cuti sekolah

saya suka cuti sekolah sebab

1. jadual kerja saya back to normal semula....
2. dpt balik cepat seperti biasa
3. jalan x jem

hari2 boleh keluar lambat sket dr rumah.....lps hantar anak ke taska terus ke opis....dan x perlu utk keluar hantar dan jemput anak ke sekolah...suke nya...................................

bila balik dr tempat kerja nanti masih sempat utk memasak waktu malam....

walaupun hanya seminggu shj....tapi ia cukup bg saya....

Saturday, March 10, 2012

saya tahu saya dah langgar undang-undang


lazimnya bila anak dh makin besar, confirm dia org x nak duduk dlm car seat..so mcm saya jugak,,,,time memanda Ya Allah betapa hebatnya.......alkisahnya..Aleeya adalah full Bf, so bila dia tengok ibunya ada maka dlm fikirannya adalah utk menyusu. memandangkan saya ada 3 org anak, 2 drpadanya bersekolah..so inilah jadinya....
bukan x ajar duduk dlm car seat,,,masa baby2 dulu masa 3-7 bulan mcm gitu boleh lagi duduk elok2 dlm car seat..letak jer bg mainan sket...terus diam...skrg...ermmm pantang letak...dh 3 kali dia terjun dr dalam car seat ke bawah...so demi rasa bahaya..maka saya amik altenatif akan memandu sedemikian ataupun sambil beriba...sbb sambil beriba saya akan suapkan T***K utk menyusu nak bg dia diam.....
kadang2 jika nampak ada polis saya akan menutup muka nya dgn tudung saya atau kain lampin......so far alhamdulillah setakat hari ni lepas la dr tahanan....agak2 nya polis x nampak kut...harap2 jgn kena saman lah...nasib baik kereta auto...klu manual sekalipun...saya akan usahakan jugak supaya saya dpt memandu dgn aman.
saya cukup x suka bila anak2 menangis tengah2 memandu...sbb mcm x boleh nak fokus..wah mcm buat drift...he3... langsung kepada pemanduan...so saya akan amik jalan sedemikian....

harap2...dia dh besar sket dh boleh duduk sendiri dlm kereta.....

Friday, March 9, 2012

Sekolah 1 sessi

Alhamdulillah lepas jer cuti sekolah ni, 19hb Mac ni sekolah kebangsaan sg Kantan dh jadi 1 sessi...suka sgt2 bukannya apa,,,bila dh jadi 1 sessi ni sampai rumah dh awal...jika sebelum ni pagi2 hantar ke sekolah agama, pukul 10.45 kan amik dari sekolah agama, mkn2 siap2 bagai semua....pukul 12.30 kan hantar ke sekolah....nanti kan pukul 6.30 ptg baru balik dr kerja terus amik abg long dari sekolah..dgn jam bagai...dgn traffic light maka dalam pukul 7.15 jugak baru sampai rumah...so masa rest x de langsung...lagi pun asyik keluar time kerja shj......
so skrg alhamdulillah.....dh boleh bernafas semula...dah x terkejar2 dah....balik jer dari opis pukul 5.30 terus amik dia dr sekolah agama....terus balik ke rumah...sampai pun dh awal.....so boleh buat banyak kerja sket..x de la nak rushing bagai......alhamdulillah

Thursday, March 8, 2012

VITAMIN E SOFTGEL COLLAGEN, SETELAH 20PCS

ALHAMDULILLAH.....syukur sgt,,,,,mula2 mcm x percaya...ramai org dok pormot hebatnya produk ni.......so just try2 sahaja....langsung saya membeli hanya 20pcs sahaja dengan seorang kenalan di FB....
dan hasilnya...mmg mengujakan...suka sgt2..
1st day pakai....saya pakai waktu mlm sbb nk tau hasil utk esok..walaupun x nampak apa2 hasilnya tapi saya suka dgn hasil kelembutannya pada kulit muka saya....dan yg ptg sbb dia wangi.

2nd day- saya pakai pagi before pergi kerja.....dan seterusnya mlm lagi sekali....
teruskan pakai sampai hari ke lima....
alhamdulillah....kulit muka mcm nampak bersih...lagi bertambah suka..sbb saya jenis seorang yang x suka make up...seorang yg simple......
masuk hari ke 6 saya hanya pakai waktu mlm shja...dan seterusnya sampai habis 20pcs,...
insyaAllah hujung minggu ni saya ada appoinmnet dgn spa...utk facial muka...so nt saya update later...apa kata kakak2 spa hasil dgn muka saya......

selepas....20pcs saya guna.....hanya letak bedak shj...dan lipstik just simple2 shj


sebelum menggunakannya........


*** alhamdulillah suka sgt dgn hasil perubahannya.....saya akan teruskan menggunakannya..tapi utk mlm shj..***

terima kasih kepada kenalan saya yang memperkenalkan dan mempengaruhi saya utk membeli..x rugi langsung keluar kan duit sbb mmg hasilnya amat2 memuaskan....

My Anniversarry

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers