Nak tahu....Tolong klik iklan ni....

Pasangan Bahagia selamanya.....

Permata Hati ku....

PERADUAN

SEMPENA DENGAN BULAN KELAHIRAN
PUTERA & PUTERI-PUTERI KU 30/4
ZARITH ZAQUAN = 7THN
ZARITH ZYRA SOFEA = 4 THN
ZARITH ZYRA ALEEYA = 1 THN

" PERTANDINGAN GAMBAR PELIK ANAK-ANAK"
BERMULA 30/3/2012 - 30/4/2012

KLIK SINI


UNTUK KETERANGAN LANJUT
PEMENANG AKAN DI UMUMKAN PADA 2/5/2012

Wednesday, June 30, 2010

Aku perlukan seorang lelaki dlm hidup...........

phew,,,ayat mcm org masih bujang.....sebenarnya walau dh kawen, saya masih perlukan seorang lelaki......dlm banyak hal...lain ler saya ni jenis mcm lelaki....ini perempuan lemah gemalai....sebagai contoh...tayar kereta pancit..mcm pagi td...terasa Ya Allah besarnya dugaan,...baru tayar kereta pancit dh gundah gelana.....anak menangis teringat kat ayah....saya dulu yg menangisnya........he3 ituler seorang pompuan. kejadian pagi td.....bangun2 pagi siap2 nk ke kerja hantar anak tiba2......
tayar kereta kempis betul,,,,,,,,mak aiii macam mana ni....weh...x de sapa nk tolong tukar tayar kan sinsing lengan baju kan.....susah pulak...nk baring bagai bwh kereta...somi pulak ke langkawi...mak aiii terasa susahnya...sbb tu saya kata saya perlukan seorang lelaki dlm hidup........

*** apa motif.......saya sendiri pun x tau sbb kepala tengah ting tong****

teruskan kehidupan ini....

lamanya x update blog rupanya...banyak sgt keje nk buat n byk sgt yg berlaku ,..ai cuba update satu persatu walaupun....cerita yg berlaku...melepasi tarikh sebenarnya.....

Thursday, June 17, 2010

18sx............

pagi2 kita layan cerita ni dulu...sekadar renungan bersama...........

Limah atau nama singkatannya Mah baru saja berumahtangga dgn suaminya

Seman atas dasar pilihan keluarganya dan tinggal di kawasan perkampungan.
Walaupun Seman sengau orangnya, Mah tak kisah malah mereka begitu bahagia
dan tiada sebarang masalah yg terlalu besar sama ada dari segi komunikasi,
nafkah zahir atau pun batin. Cuma ada kalanya Limah tak dapat nak memahami
apa yg suaminya cuba nak bagitau.
Pada suatu malam Jumaat, mereka berdua bersetuju untuk membuka 'kaunter
pembayaran nafkah batin'. Kali ini Seman agak letih sedikit disebabkan pd
siangnya tadi dia pulun toreh getah sampai 10 ekar. Maka Seman tidak mahu
bekerja keras untuk sesi tersebut dan dia mengambil keputusan untuk
berperanan sebagai 'rg bawahan' sahaja. Setelah tiba waktu yg sesuai,
Seman pun berbaring terlentang dan 'transaksi pembayaran' pun bermula.
Nak dijadikan cerita, dalam masa urusan tersebut seekor semut api telah
jatuh dari siling ke atas katil dan merayaplah sehingga terjumpa dgn dua
buah 'batu lembut' kepunyaan Seman. Oleh kerana pada masa itu semut
tersebut mendapati 'batu2' tersebut seperti hendak melompat2 bagaikan nak
menindihnya maka semut api tersebut terpaksa mempertahankan diri dgn
menyepit sekuat hatinya 'batu lembut' tersebut..
Seman yg dari tadinya sedang asyik "hedap..hedap. ." tiba2 terkejut dan
merasa sakit lalu bersuara dgn agak kuat sedikit..
Haduh Mah..hemut.. hemut..hemut. ." kata Seman.
"Dah kemut ni bang" jawab Limah.
"Hemut... hemut...hemut. .. higit helur hahu " sambung Seman yang cuba
cabut anunya. Tapi masih dihalang oleh Limah.
"Dah kemut dan gigit kuat dah ni bang. Nak kemut dan gigit macam mana
lagi" sambung Limah lagi dalam nada merenggek berahi.
"Laaa Mah... haduhhhh.... hemut higit hagi huat" celah Seman.
"Bang.. tgh kemutlah ni..nak gigit kuat camna lagi... Dah habis gigit dah
ni..." sampuk Limah.
"Iskh...iskh. .ishk.. hak haham la Mah ni. Hahu hata hemut hat helur hahu.
Haku nak habut hulu" balas Seman.
"Masa ni mana boleh cabut bulu bang, kok ya pun tunggu la selesai dulu
baru cabut bang" balas Limah yang hampir kecewa kerana ganguan tersebut.
"hukan.. hemut higit hat helur hahu..."
"mana boleh sampai telur² pun masuk bang..ni dah habis dalam dah ni.."
Limah yg dari tadi sedang asyik menerima bayaran rasa sedikit terganggu
dengan kerenah Seman tidak berapa nak peduli dan tidak mahu berhenti
kerana dia merasakan masa untuknya menutup kaunter sudah hampir tiba.....
Limah semakin laju membuat 'kira2' sedangkan seman dibawah terkulat2
terpaksa memberi bayaran dalam antara sedap dan sakit. Si semut ni pulak
bila keadaan semakin tak menentu kerana gegaran gampa bumi yg semakin
menjadi2, dia pun mempertingkatkan kuasa dalamannya untuk menggandakan
serangan keatas 'batu2' yg mengancam keselamatannya. .
"Haduh Mah... hakit.. hedap..hakit mah.. hemut hat helur hahu mah.. hemut
hakin huat mah hat helur hahu.."
seman sendiri dah tak tau macam mana nak bagitau Limah.. sedap ada..sakit
pun ada..
Limah yg merasakan sudah tiba waktunya untuk dia menutup kaunter, terus
menggandakan kuasa dalamannya untuk membuat 'kira2' dgn laju sekali begitu
juga si semut tadi semakin kuat goncangan 'gempa bumi', maka semakin
kuatlah dia menggandakan serangan.. keadaan berlanjutan lebih kurang 2
minit seterusnya dan dalam masa itulah si Seman tak habis2 bising...
"aaaa....hedap. ."
bila semut api tu ketip kuat...
"aaaaduuuhh. . hakitt.....hemut higit helur hahu.."
Begitulah nasib Seman..Limah sudah tak memperdulikannya lagi.. dia
meneruskan 'kira2' diatas 'bayaran' yg diberikan Seman sehinggalah selesai
'sesi pembayaran'.
Apabila kedua2nya berpuas hati dgn 'transaksi pembayaran' tadi Seman pun
cepat2 bingkas bangun lalu mencapai lampu picit dan menyuluh kearah tempat
yg kena gigit semut api tadi.
"tu hemut hat helur hahu tu.."

"apa ni bng.. kan dah sudah dah.. dah cabut pun.. takkan gatal nak mintak
kemut lagi..?
Seman malas nak betekak lalu dia pun mengambil semut api tadi dan
tunjukkan kpd isterinya..
"laaaaaaaa....semut rupenye!!" kata limah sambil ketawa...


Wednesday, June 16, 2010

Hidup kita x semestinya indah....jadi bersyukur di atas segalanya

kadang2 apa yg kita harapkan,,,imipikan blm tentu tercapai...tapi percayalah setiap apa yg di tentukan ada rahmat disebaliknya. kadang2 hidup kita bahagia...tapi ade juga yg sengsara,,apabila kita berada di atas jgn lupa masih ada yg di bawah yang memerlukannya.

"jika tali terlalu tegang, maka itu tandanya akan putus. Jika mlm sgt pekat, maka kegelapan itu akan segera pergi. Jika urusan terasa semakin susah, itu ertinya kelapangan akan segera dtg. Tidak mungkin satu kesusahan mengalahkan dua kemudahan......"

percaya lah teman...kesulitan yg kita hadapi adalah ujian utk kita, hadapinya dgn tenang & tabah. itu bermakna Allah masih sygkan kita...dia bg ujian utk kita, menandakan bahawa dia masih sygkan kita...

kepada teman2 semua...bagi ler sokongan moral kepada Kak Alia Haryani....sekurangnya sokongan kita dia mampu utk meneruskan kehidupannya.....blog ini ade menjual selimut, toto...cantik2 belaka...

" sama2 kita meringankan bebanan yg di tanggungnya"

kerana kesilapan kamu...orang lain yang sengsara...Cisss!!!!!!!!

menjadi pemandu berhemah adalah bukan perkara senang bila kita berada di atas jalanraya. sebab kita adalah hero / heroin, title yg sendiri pegang dh mcm SS pulak. sebab jika kita penuh berhemah di atas jalanraya sekurang-kurangnya kita dapat mengelak dari kemalangan jalanraya yg berlaku. ini tidak...bukan x amik lesen memandu rasanya semua org kena amik lesen sblm boleh bwk kenderaan, masa ceramah pun dh tunjuk cara2,,,itulah manusia bila dah terror dah boleh bwk kenderaan,,,aku ler hero jalanan.
kadang menyampah dgn pemandu2 yg x reti bahasa ini. kdg2 disebabkan kesilapan dia kita yg sengsara,,,kan bila dah terkena
" maaf ye kak.....saya x nampak, saya x sengaja,,,,saya x de cash ni kan....nk claim insuran saya pun.....garu2 keplaa...  x ler tinggi sgt"
itu la ayat selalunya yg keluar...
dah tau diri tu x mampu, berhati2 ler bwk kenderaan,

biasanya dia org
* terutama motosikal,,,,,dh ade laluan utk motor lalu ler kat laluan yg dibenarkan ni tidak sibuk2 lalu kat bahagian kereta,
* klu nk potong.....x tengok kereta depan, belakang
* follow rapat,,,,kat tercium bontot belakang kan...sapa susah
* suka amik link kecemasan...

mcm pagi tadi.....di trafiic light....lampu dah merah dia follow ikut kanan...kan terkena pintu kereta...sapa susah bila kita bg lampu aik....dia marahkan kita pulak...skrg sapa salah...tau takut terus pecut laju2...
hey kereta
WRU ***!!!!! kan aku letak no plate ko kan..........jgn nk kurang ajar ler....nk cover insurans kereta ko.....nk byr kereta aku pun blm tentu cukup ler.....kan kata aku berlagak pakai kereta mewah...tapi hakikatnya...sedar diri sket....klu dh tau2 x cukup nk cover.... hati2 sket ler...geram dibuatnya...

mcm2 perangai pemandu2 ni.....
yg penting jika kita sama2 bersabar, insyaAllah kemalangan x kan berlaku

LUBUK DUIT...

***Asha aku copy jer...tq2****

KALO MALAS BACA..JUST REGISTER SAJA DEKAT WIDGET BAWAH SHOUTBOX KAT TEPI SIDEBAR TU.. JUST ADD NAMA, URL BLOG & EMAIL SERTA JANGAN LUPA MASUKKAN TUTORIAL NI DIDALAM BLOG ANDA.. TAPI BETTER BACA . BARU FAHAM)

*Wawwi Matrix BlogWalking adalah widget yang akan memaparkan URL Blog anda ke senarai Networker blog yang mendaftar melalui blog anda mengikut formula Matrix nx15 dan juga merupakan sistem Autospillover.

*Matrik nx15
Sebagai contoh jika status akaun anda ialah
Matrik 5x5, jumlah blogger atau potensi trafik yang bakal anda terima adalah

*Lv1: 5 = 5

Lv2: 5x5 = 25

Lv3: 5x5x5 = 125

Lv4: 5x5x5x5 = 625

Lv5: 5x5x5x5x5 = 3125

Jumlah Network: 3905 Blogger

**Dengan ini potensi untuk anda mendapat trafik dari aktiviti blogwalking adalah lebih tinggi berbanding aktiviti blogwalking cara biasa. Sebagai contoh jika anda melayari 5 laman web melalui Wawwi Matrix Blogwalking sehari, anda sudah berpeluang mendapat 19 525 trafik ke blog anda dalam sehari. Hal ini adalah lebih mudah, menjimatkan masa, tenaga serta wang ringgit.

*Anda pasti teruja menggunakan sistem ini dengan kedalaman sehingga level 15. AutospilloverApabila anda telah mencapai had lebar (width) downline network Level 1 anda, ahli terbaru akan dipindah ke network downline Level 1 anda itu dimana ahli yang belum atau mempunyai network terendah akan menerima ahli baru tersebut secara automatik.

*Sistem yang digunakan:MATRIK (nx15) + Autospillover

Sistem Mata (Point)

*Fungsi mata ini adalah digunakan untuk menaiktaraf lebar atau kedalaman network anda dan juga diguna semasa sebarang pelawat yang klik melawat laman web anda di widget Wawwi Matrix BlogWalking. Semakin lebar atau semakin dalam network anda, semakin tinggi pelawat yang akan datang ke blog anda dan juga semakin banyak nilai mata yang bakal anda perolehi.

*Anda diberi 10000 mata permulaan dimana fungsi nilai mata ini membolehkan blogger lain untuk melawat blog anda. Setiap klik unik sehari untuk lawatan ke blog akan dipotong 20 mata (jika upline melihat blog anda) dan dari 5 mata hingga ke 15 mata (jika downline melihat blog anda).

*Apabila anda melayari sebarang laman web yang terdapat di dalam senarai network anda, sebagai contoh jika anda mempunyai 20 senarai blog, dengan melawat 20 blog itu, anda akan mendapat sejumlah nilai mata di widget anda itu seperti berikut:

Blog Downline (tanda REF) - 2 Mata

Blog Upline (tanda LV) - 1 Mata

Iklan Teks (tanda ADS) - 5 Mata

Iklan Banner 160x180 - 5 Mata

Iklan Banner 125x125 - 10 Mata

Iklan Banner 468x60 - 15 Mata

*Jika downline anda klik link blog di widgetnya, maka anda akan mendapat 1 mata bagi setiap blog yang dilawatinya sehingga kedalaman level mengikut status akaun anda. Maksimum kedalaman adalah level 15. Dengan ini jika anda mempunyai network downline sebanyak 3905 blogger dengan purata klik ialah 10 link/blog sehari, maka anda akan memperoleh 39050 mata. Jika anda inginkan lebih lagi mata, maka anda perlu juga melawat blog lain di widget downline anda atau sebarang pelawat lain yang klik link di widget anda, maka anda dapat mata tambahan.

*Jumlah Mata Sehari

3905 blogger x 10 blog dilawati = 39050 mata

Walaubagaimanapun anda diwajibkan untuk klik sekurang-kurangnya 2 link blog sehari untuk menerima jumlah mata tanpa had dari downline anda pada hari yang sama.

Selain dari itu, jika terdapat blogger yang mendaftar melalui widget anda, anda juga menerima nilai mata mengikut level.

Sponsor secara langsung = 20 mata

Downline level 1 = 15 mata

Downline level 2 = 14 mata

Downline level 3 = 13 mata

Downline level 4 = 12 mata

Downline level 5 = 11 mata

Downline level 6 = 10 mata

Downline level 7 = 9 mata

Downline level 8 = 8 mata

Downline level 9 = 7 mata

Downline level 10 = 6 mata

Downline level 11 = 5 mata

Downline level 12 = 4 mata

Downline level 13 = 3 mata

Downline level 14 = 2 mata

Downline level 15 = 1 mata

*Potensi Nilai Mata Referral

Lv 1: 5 x 15 = 75 mata

Lv 2: 25 x14 = 350 mata

Lv 3: 125 x 13 = 1625 mata

Lv 4: 625 x 12 = 7500 mata

Lv 5: 3125 x 11 = 34375 mata

Jumlah keseluruhan:43924 mata

*Nilai mata lebih lumayan adalah hasil dari aktiviti blogwalking yang dapat anda lakukan dalam sehari. Semakin banyak blog dalam network anda dapat anda layari, maka semakin tinggi jumlah mata anda. Komisen anda juga akan tinggi kelak.

*Pendapatan Sambilan

*Sambil blogwalking dengan Wawwi Matrix BlogWalking, silalah kumpul nilai mata sebanyak mungkin kerana fungsi di masa-masa akan datang adalah anda berpeluang untuk menukar nilai mata kepada nilai wang sebenar. Pendapatan sambilan menanti anda semudah klik.

*Manfaatkanlah sistem widget ini untuk menjana trafik dan pendapatan yang lumayan melalui blog.Sila naiktaraf status akaun anda untuk menikmati trafik yang lebih berganda lagi.Jika anda meminati widget ini, silalah ikuti perkembangan semasa widget ini melalui Twitter dan Facebook kami.

tgk kat sebelah kanan anda..ada kotak matrix tu..register je...jom try

sila terjah.....rugi kalau tak singgah

hai...semua
tadi borak2 ngan kwn sekolah ai dulu Asha.....wah dia dah create blog baru....Terengganu Nan Indah...bagus2 ai suka,,,,,sbb ai suka berjalan ke Terengganu,,,,setiap tahun ke Terengganu banyak info2 menarik, makanan, pakaian, tempat2 menarik dan macam2 lagi ler..so kepada sesiapa yang minat sila klik link tu....best....best...ai suka keropok lekor dia...ermm bestnyer...KEREPOK LEKOR 007, Losong, mmg best x terkata ler...utk mendapat banyak lagi maklumat ttg Terengganu sila terjah yer....

**** setahu aku ko org Pahang...tapi dah kejo kat ganu,,,kena ikut lagu sana kan....*****
apapun tahniah sbb boleh bg informatian kpd sesapa yg nak ke sana,,,,,,,,

Tuesday, June 15, 2010

ermmm sedapnya.....rugi beb!!!!!!!

ermmm saja nk kasi terliur sket,,,tgh hr kan...mesti lapor...act...ni lauk mlm tadi n saja nk tayang sbb jarang ai nk cerita ttg masak ni.....dah 6 thn kawen ai mmg x masak....so smlm adalah percubaan pertama ai masak sambal ikan bilis goreng...act,,ni favourite kami sekeluarga n cara nak buat dia mmg rumit sket.....rumit bukan apa....kena api slow2......makan ngan nasi panas mak ai....sedapnya.....lps tu bakar daging kambing,,,,,mabelesssss...sedap....x sedar diri tengah diet.......
cara nk buat ikan bilis goreng sambal

* goreng ikan bilis sampai garing....lps dah masak toskan dia sampai kering minyak...
* tumiskan bwg besar....sampai naik bau
* masukkan cili sebanyak mana yg nak ler...klu tanya saya, saya suka cili cap puteri mmg terbaik punya....
* tumis kan cili + bwg tadi, harus diingatkan api kena perlahan.,...kacau dgn lemah gemalai...
* sampai betul2 cili tu masak....n sampai kering nt sakit perut..klu cili x masak
* masukkan ikan bilis tadi.....dlm sambal tadi
* toskan minyak dia...tapi ada org suka berminyak sket2 dan ade yg suka kering...

so selamat mencuba....mmg best mkn nasi panas2...x de lauk lain pun takpe....
menu ni amat berguna pada bulan pose masa mkn sahur....pagi2 kan klu kuah berlemak...mmg x boleh nk masuk tekak..so boleh ler...cuba.....
resepi terbaik....

SELAMAT HARI BAPA....KHAS UTK AYAHKU


hari ni abg long dan baby sofea akan ganti tempat ibu utk mencoretkan sepatah dua kata. biasa ibu saja yang coret apa-apa. hari ini abg long nak titipkan kata-kata khas utk ayah abg long n baby sofea. sempena hari bapa. kalau semua nak tahu ayah abg long namanya Zarudin, dia seorang yang tegas,,,,muka dia garang tapi kalau kenal dia dia seorang yang baik. walaupun dia selalu marahkan abg long sebab kadang2 abg long nakal, tak dengar cakap,,tapi ayah tetap baik dengan abg long. ayah selalu belanja abg long makan..sebab abg long suka makan. mcm chicken chop,PIZZA,KFC,MCD. kalau x dpt mkn abg long akan ketar lutut sbb lapar sgt2 ayah suka layan segala permintaan abg long n baby sofea. ayah suka beli barang permainan yang mahal, baju yang mahal utk abg long dan baby sofea. abg long nak ayah tahu bahawa abg long dan baby sofea sayang sangat pada ayah. kalau ayah pergi outstation abg long rindukan sangat pada ayah, baby sofea pun rindu jugak pada ayah. walau apa pun ayah tetap yang terbaik pada kami semua
I LOVE U SO MUCH AYAH....
DR...
Zarith Zaquan
Zarith Zyra Sofea

*** ibu pulak sambung.....thanks sbb jadi ayah terbaik utk anak2.....layan segala karenah mereka...manjakan mereka,,,

SELAMAT HARI BAPA, AYAH, DADDY,PAPA,ABI


Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...
Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati
Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

DR ANAK2 MU
HASLIZA
ZAMANEY
ZARIDA
MOHD ZAIDI
SITI NUR AIN MADANIAH
MUHAMMAD ZULKIFLI
NURUL AKMAR
NUR MAZITA


SELAMAT PENGANTIN BARU LOKMAN ABU BAKAR

pertama sekali nk ucap
"SELAMAT PENGANTIN BARU"
SEMOGA BERBAHAGIA & KEKAL SELAMANYA...

ermmm...ni kawan ai masa sekolah,,i start kenal dia masa form 3 lagi tapi x berapa rapat sangat,,,,masuk form 4 kami sekelas so bermula dr situ ai, Sue, Cna,Lokman, selalu bersama.....dah kira hampir 14 tahun mengenalinya.....banyak kenangan2 indah kita bersama kan......yang pertama kawen ai,,,lps tu Sue....diikuti Cna dan yg terakhir Lokman...
masing2 dh ade keluarga sendiri....
semoga persahabatan yg kita bina selama ini berkekalan selamanya walaupun semua org dah ade family masing2..........tapi kita tetap SAHABAT seperti dulu........ai syg kamu semua.....susah nk nilai kenangan yang begitu indah.....sewaktu kita bersama2 dulu......
maaf teman yg lain....kesuntukan masa so x dpt jumpa kamu semua....yg penting ai terlalu merindui kalian......

mulakan hidup anda dgn BISMILLAH....akhirnya dgn ALHAMDULILLAH

sekadar utk berkongsi sahaja...pagi2 mcm gini lebih baik kita baca info2 yg berguna kan.....x yah ler nk buat2 ketupat ker apa ker......ambik ler peluang awal2 dgn berfaedah......

***mcm biasa nk tengok lebih detail sila klik gambor tu****

Monday, June 14, 2010

kalauler ia milik kita...mcm mana yerk????

ermmm macam mana kalau kita memilikinya.....
seram...seriau..... rasanya...mcm seolah2 jari kita yg terputus...
mcm2 sekarang....mcm2 bentuk.......nk tarik perhatian org tapi walau apa2 pun ia mmg unik

Selamat pengantin baru.......semoga berbahagia selalu

ermmm pertama sekali zaa n family nk ucapkan tahniah....selamat pengantin baru doa zaa semoga nissa bahagia n kekal selamanya......sorry sgt2 sbb zaa x dpt attend di hari bersejarah nissa...zaa hanya mampu kirimkan doa sahaja......
insyaAllah jika ade rezeki kita dpt jumpa.......walaupun dah hampir 6 thn  kita x berjumpa.....
apa pun pun
"SELAMAT PENGANTIN BARU..."



perut kenyang...hati suka...........

Fuh,,...penat rasanya bukan apa kenduri sana-sini tapi yg bestnya boleh gantung periuk belanga...cuti2 sekolah ni....banyak betul jemputan kawen....yg penting makcik suko....sbb dpt mkn2...dapat jalan2....apa pun SELAMAT PENGANTIN BARU

LOKMAN ABU BAKAR & PASANGANNYA.....sorry yer x ingat namanya...
SITI HANISAH OMAR & PASANGANNYA...
ZURAINI & NAZRI...nama glamour nama betul x ingat....
SEMOGA BERBAHAGIA & BERKEKALAN HINGGA AKHIR HAYAT

n3 jap lagi gambar2 kenduri kendara....tapi,,,x semua pun pergi.....

FADHILAT BULAN REJAB

FADHILAT BULAN REJAB



Bulan Rejab kembali lagi yang akan menemui kita umat Islam pada hari Rabu bersamaan 24 Jun 2009 (1 Rejab 1430 H). Ia merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta'azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.


*Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:


-Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi.


-Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya.


-Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka,


-Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal.


-Puasa 5 hari - aman dari azab kubur.


-Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya.


-Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.


-Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya.


-Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.


-Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.


-Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun.


-Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.


-Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.


-Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.


-Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.


-Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.


-Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.


-Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.


- Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.


- Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.


- Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api Neraka.


** SAMA-SAMALAH KITA MEMPERBANYAKAN AMALAN DI BULAN REJAB INI**

Thursday, June 10, 2010

SUSU KAMBING...SUSU KEHIDUPAN


SUSU KAMBING
SUSU UNTUK KEHIDUPAN
MINUMAN KEGEMARAN RASULULLAH
Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi.


Ia juga sering dijadikan bahan membuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Industri komestik juga mengeluarkan produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun dan krim pencukur.

KEBAIKAN SUSU KAMBING
Susu Terbaik Di Dunia Selepas Susu Ibu
Tidak Menyebabkan Alahan
Susu Terbaik Bagi Mereka Yang Alah Dengan Susu Lembu Atau Susu Soya
Menguatkan Sistem Imunisasi Tubuh
Susu Kambing Bersifat Alkali Manakala Susu Lembu Bersifat Asidik
Mengimbangi Kandungan Gula Dalam Darah
Membantu Menyembuhkan Penyakit-Penyakit Seperti Asma, Semput, Demam Kuning, Ulser Perut, Buasir,
Darah Tinggi, Jantung Dan Sebagainya
Meningkatkan Tenaga Dan Tenaga Batin
Awet Muda
Meningkatkan Jisim Tubuh, Tulang dan Otot Yang Sihat
Melancarkan Sistem Penghadaman Dan Perut
Baik Untuk Ibu-ibu Selepas Bersalin Yang Menyusukan Anak
Tingkatkan Daya Kepekaan, Penumpuan Dan Perkembangan Otak
Kebaikan Susu Kambing:-
SUSU TERBAIK SELEPAS SUSU IBU
-Tidak menyebabkan alahan
-Membantu sistem imunisasi tubuh
-Bersifat alkali
-Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
-Membantu sistem penghadaman
-Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf)
-Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) =
penyebab utama alahan.
-Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
> Protein 2.1 kali ganda
> Kalsium 2.2 kali ganda
> Zat Besi 2.0 kali ganda
> Potasium 2.1 kali ganda
> Vitamin A 3.8 kali ganda
> Garam Galian 2.0 kali ganda
> Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
-Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding
dalam susu lembu
-Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu
lembu
-Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding
susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
-Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidi
Khasiat Susu Kambing
“Khasiat terpenting dalam proses pembentukan dan pertumbuhan jaringan tubuh manusia”. Kandungan protein dalam susu kambing adalah hampir
sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu.
Susu Kambing tidak mengandungi jenis protein (alpha-casein protein & beta-casein protein) yang menyebabkan alahan seperti yang terdapat dalam susu lembu. Protein yang terdapat dalam susu kambing mengandungi 22 asid amino termasuk 8 jenis asid amino essensial :-
Penting untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf. Pembentukan sel darah penawar racun (detoksifikasi – bahan kimia berbahaya yang
masuk ke dalam tubuh) Pembina protein & enzim (Otot, sendi, organ &
pundi diperbuat daripada protein)
Keunikan HiGoat Susu Kambing
-Pertama di Pasaran
-Rasa Enak Penyediaan Mudah & Segera
-Sesuai Untuk Semua
-Bau Yang Menyenangkan
-Tanpa Gula
-Tiada Bahan Awet & Pewarna
-Tiada Bahan Tambahan Organik
Semua Orang Memerlukan
Kanak-kanak
-Cerdas Minda
-Tumbesaran
-Cirit-birit @ Alahan
-Sistem Imum
Warga Tua
-Tenaga
-Penyembuhan Luka
-Masalah Sendi & Tulang Rapuh
-Penyakit Lupa/Nyanyuk
Penderita Penyakit
-Usus dan Perut
-Fungsi Sel Imum
-Pemulihan Selepas Pembedahan
-HIV-AIDS
Ibu Mengandung / Menyusu
-Khasiat Penting
-Tenaga
-Pemulihan
-Cegah Demam Kuning
Pelajar
-Kecerdasan Minda
-Peka & Penumpuan
-Sistem Imum

Ahli Sukan
-Tenaga & Stamina
-Kekuatan Otot & Tulang

“Gabungan kalsium & Phosporos = Calciumphosphate - komponen penting membentuk struktur dan kekuatan tulang serta beberapa fungsi tubuh yang lain.”
Kandungan kalsium & phosporos dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu. Kepentingan kalsium untuk beberapa fungsi yang lain:-
- Mengeluarkan dan mengaktifkan banyak hormon
- Membolehkan pengumpalan darah
- Mengekalkan ketampanan otot dan mengawal pengucupan
- Menstabilkan dan menyelenggara membran sel
- Membolehkan saraf berfungsi dengan baik
- Mengawal degupan jantung
- Boleh mengurangkan kejadian kanser kolon
- Menyingkirkan toksin dalam kolon
- Menurunkan tekanan darah
- Memperbaiki ketegangan dan tidur yang selesa
- Membantu mencegah penyakit gusi dan
keretakan akibat tekanan
“Trace Mineral - Komponen antioksidan protein mengawal & mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas, membasmi sel kanser, mengawal sel kulit dari sinar UV dan penting untuk masalah penyakit berkaitan penuaan”
Kandungan Selenium paling tinggi dalam susu kambing berbanding susu
lembu @ lain-lain susu Selenium dikatakan sebagai senjata efektif melawan kanser - Hasil daripada kajian Dr. Larry Clark dari Arizona Cancer Centre menunjukkan supplemen selenium mengurangkan risiko kanser paru-paru sebanyak 46%, kanser kolon
58%, kanser prostat 63% dan purata pengurangan sebanyak 37% dalam semua jenis kanser. Penting untuk kesuburan lelaki – diperlukan untuk biosentisis testoron & pertumbuhan sperma normal. Penting dalam pengeluaran sejenis hormon otak ‘neurotransmitter’- tahap selenium yang rendah dikaitkan dengan risiko ‘dementia’ & penyakit mental. Penting untuk sistem imum dengan menghasilkan sejenis hormon ‘interleukin-2 (IL2) receptors’ keatas permukaan T-cells.
“Tubuh badan yang sihat mengekalkan imbangan Nilai pH antara pH 7.35 – 7.45”
Pada pH badan yang normal, sel-sel badan dapat berfungsi dengan sempurna dan sel-sel imum dapat membunuh sel-sel pathtogen yang mengancamnya. pH yang rendah (berasid) mengundang penyakit seperti kencing manis dan lain-lain lagi.
Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding dengan susu lembu yang asidik.Susu kambing dapat meneutralkan asid dalam perut dan mengujudkan persekitaran yang lebih beralkali – baik untuk sistem penghadaman dan
dapat mengatasi masalah penyakit seperti gastrik, ulser perut dsb.

harga:-
Bukan Ahli = RM 36.60 sekotak
Ahli = RM 29.90 sekotak (RM 110 - 4 kotak)
Pendaftaran Ahli = RM 50.00 (Dapat sekotak susu, Katalog dan Beg HR

berminat sila hubungi:
013-4034468 (Marina)

marina_ramlan@yahoo.com

* banyak khasiat susu kambing ni.....yg paling ai suka awet muda.

Syukur alhamdulillah

salam semua..
Alhamdulillah bersyukur yg sgt2 pada Allah s.w.t kerana masih bernafas di muka bumi ini lagi...dan masih mampu meneruskan perjalanan sebagai hambanya....oleh kerana lama x update...so bermula hari ni insyaAllah akan update ...sebenarnya byk sgt cerita itu ini nk story mory.....nt update
slow2

Monday, June 7, 2010

Detox Foot Patch...Murah!! Murah!!! rugi klu x beli

*MORE INFO SILA KLIK PADA PICCAS*

salam semua....
hai saja nk berkongsi kesihatan ngan semua...
so far alhamdulillah kami sekeluarga dah cuba......so mmg berhasil.
sapa2 berminat boleh send msg kat saya.......
zarith_zarudin@yahoo.com

Friday, June 4, 2010

Shah Alam bermandi cahaya....

dah lama dok dengar cerita dr org pasal Shah Alam bermandikan cahaya....so kami pakat ramai2 ke Shah Alam...I-City namanya....(sebenarnya dlm family, keluarga ai je yg blm g he3...) so mlm2 kami terjah ke sana...Ya Allah ramainya org......ingat cahaya apa??? rupanya....wow cantik sgt2......
senang saja nk kesana..cr jer UITM lps tu berpandukan papan tanda terjumpa lah tempat ni.....parking?????usah ckp ramai nyer org...semua penuh keliling2 byk kali pun x jupe jugak parking......last2 selit menyelit kat mana yg ada ruang.....

ni pandangan dr dlm kereta so x clear sgt......tp mmg cantik sgt2...ler

see...sofea asyik nk berdukung shj ngan ayahnya...masa ni dia dah x selesa....pasal HFMD tu
**** qimi tengah korek hidung yerk???? see cantik kan.....
insyaAllah minggu2 ni nk kesana lagi....sbb nk beli tanduk syaitonnnnnnn

Ramai sungguh nk kawen....Alhamdulillah


alhamdulillah bermula esok....bermula cuti sekolah (5/6/2010-20/05/2010) kecuali ade beberapa negeri bermula ari ni lagi....dan sempena cuti sekolah ni byk xtvt.....mcm biasa....kenduri kendara sana sini....tidak terkecuali kami sekeluarga...telah menerima beberapa keping kad jemputan...alhamdulillah ade yg jauh n dekat...yg penting wajib pergi sbb mkn free.....jimat2 x yah masak..boleh gantung periuk belanga jap kat dapur.........ermmm kepada semua bakal2 pengantin nk ucap
"SELAMAT PENGANTIN BARU UTK SEMUA"

“Janganlah kamu mengahwini perempuan semata-mata kerana kejelitaannya, kerana mungkin ia akan membawa mereka kepada keburukan. Dan jangan kerana kekayaannya, kerana mungkin ia akan mendorong mereka kepada kezaliman. Sebaliknya kahwinilah perempuan kerana agamanya” (Ibn Majah).

BUAT SAHABATKU
*  Siti Hanisah di Johor Bahru *
* Lokman Abu Bakar di Kg lebak Temerloh Pahang*
*Zuraini Mohd Aspar di Jengka 24, Pahang*
*Miera di Temerloh Pahang*

Selamat menempuh alam rumah tangga........insyaAllah tunggu kedatangan kami sekeluarga...

nota~ utk my hubby....mana satu nk g ni??????eeeeeeeee





Posmen oooo Posmen

salam,,,selamat pagi semua....
1st nk mohon maaf kpd semua pekerja2 posmen...mana tau kan...ade yg terbaca ker...tapi n3 ni just utk peringatan dan tau sket tanggungjawab anda sebagai seorang posmen.!!!!!!
macam mana x hot dah byk kali komplen....asyik surat jatuh longkang sahaja......kan dah sediakan peti surat lagi x namppak ker......
kan ckp lebih2 kan,......bahaya!!!!!
see saya ada amik gambar sebagai bukti....saya akan lapor kpd pihak atasan......saya x akan ckp main apa yg saya ckp saya akan buktikan...
anda sebagai seorang posmen mesti tau tgg jwb sket......klu kami x sediakan peti surat ya....itu slh kami...tapi terang tang2 peti warna merah lagi bersangkut kat pagar....cantik lagi....ni asyik2 ko campak dlm longkang apa kejadahnya......klu surat x ptg x heran sgt...tapi surat penting mcm bill, surat2 bank...klu x tau mls nk hantar x payah kerja sebagai posmen...cr keja lain yg memudahkan.....
sekarang pulak musim hujan.,,,,,fikir sket ler,...klu surat anda yg important mcm ni....apa kejadahnya??????
angin satu badan rasanya.......balik kerja penat2 tengok ni hasilnya
>
>
klu dah basah mcm ni....mcm mana nk buat??????? kepada yg bergelar posmen......tgg jwb anda menghantar surat org dgn selamat bukan kerja mcm ni!!!!!!!!

Thursday, June 3, 2010

Kempen "Jom Ramai² Sebarkan Gambar Ini Supaya Akhirnya Mak Bapak Yang Buang Bayi Ini Akan Terlihat Juga Perbuatan Mereka"

ermmm thanks pada Noj, ai copy gambar ni dr blognya........
tiada sepatah perkataan yg mampu di ungkapkan............betapa sedihnya, sayunya hati ni.....apakah dosanya???? kenapa diperlaku sedemikian??????tiada perikemanusiankah???????? mengapa semua ini harus terjadi????? betul2 sedih..sedih yg teramat sgt2...bayi ni x berdosa kenapa hukum dia sedemikian rupa??? klu betul2 tak nak...ko letak kat depan rumah aku,,,aku sudi amiknya.....mana tau kan mak budak ni terbaca, terlihat gambar ni.......apa perasaan anda???????tergamaknya kamu!!!!!!!!!



sayang....
anak-anakku......kau ibarat permata bg ibu n ayah... harta yg tinggi nilainya........tanpa mu sayang, dunia ibu n ayah terasa kekosongan

Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. ( maksud hadis ).


Nak tahu bagaimana cara susu ibu banyak?????

just sebagai info sahaja mungkin lain org lain caranya.....tapi so far saya dah amalkan dan dah pun berjaya mencapai target 2thn 1 bulan menyususkan my baby....
  • senantiasa berdoa
  • happy.....walaupun adakala sedih tapi demi air susu buat2 happy
  • jgn tension2
  • minum air masak banyak2
  • jgn minum ais......
  • jgn makan makanan yg sejuk...mcm timun, kangkung
  • senantiasa urut di bahagaian t***k
  • jgn lupe amik sarapan pagi...sarapan ni wajib
  • mkn tgh hr
  • disebabkan saya on diet so saya x amik makan malam tapi tgh hr saya wajib mkn2
  • jgn lupe amik vitamin ker apa2 ler
jika aturan makan yg betul....insyaAllah air susu akan byk....dan bergantung kpd rezeki masing2.

" Selamat mencuba"

Wednesday, June 2, 2010

Alhamdulillah dpt menyusukan BF sofea 2thn 1 bulan

alhamdulillah syukur yg tak terhingga......walaupun tempoh utk 2 thn BF telah selamat ai tempuhi......now ai telah menyusukan Baby sofea 2 thn 1 bulan....dan berazam utk menyusukannya sehingga Baby Sofea betul2 x nak menyusukan ai lagi..
Ya Allah aku pohon padamu...demi anakku...murahlah rezekinya...(air susuku....) deminya....Amin....
sepanjang tempoh 2 thn yg lps mcm2 dugaan yg ai tempuhi sama seperti ibu2 lain yg still menyusukan BF...tapi alhamdulillah ni dinamakan rezeki anak......



see...tengok pipi gebunya,,,,,ermmm ni ler penangan susu ibu....so kepada ibu2 di luar sana...jgn takut utk beri sepenuhnya susu kpd bayi anda.......see....saya dah berjaya mencapai sasaran utk tempoh 2 thn...so jika saya boleh anda pun boleh jugak...kena kuat semangat...pasti boleh..........
azam saya....saya akan ttp beri dia susu selagi dia nk susu saya.....
doakan semoga saya dimurahkan rezeki dlm penyusuan.





Anakku kena sakit HFMD


ermmmm.......lama x bercerita tentang anak2 kan.....nt ler ade n3 ttg anak2 pulak...ni nk story ttg my doter kena sakit HFMD...apa itu HFMD???  HFMD ialah sakit tangan, kaki, n mulut.....
dan skrg dah ok alhamdulillah.....
kisahnya..hari ahad adalah cuaca yg sgt2 panas so ingat dia kena ruam2 panas...so buka air cond tapi x berhasil...asyik merengek2 shj..bg susu still mcm tu jugak....
ptg sbb dah plan nk g I-City so teruskan perjalanan ke sana,,tengok2 baby ok gelak2, lari2...sampai2 rumah terus tidur
tidur sekejap2 bangun,,,mcm x selesa...so ai ambik keputusan cuci kaki dia ingat dia gatal2 sbb td main kat padang...so bangun pagi2 esok teruskan hantar ke taska...balik ptg Umie ckp baby kena chicken pox...so hati mcm x sedap bwk ke pakar kanak2...bila di amati simpton2 penyakit HFMD tu ada so suspek kena penyakit tu...nasib baik skrg ramai dah kena n bukan salah satu penyakit yg merbahaya.....lega.........
so kepada anak2 anda awasi anak anak....skrg penyakit x kenal sapa....
apa motif?????????

" jaga kebersihan"

My Anniversarry

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers