Nak tahu....Tolong klik iklan ni....

Pasangan Bahagia selamanya.....

Permata Hati ku....

PERADUAN

SEMPENA DENGAN BULAN KELAHIRAN
PUTERA & PUTERI-PUTERI KU 30/4
ZARITH ZAQUAN = 7THN
ZARITH ZYRA SOFEA = 4 THN
ZARITH ZYRA ALEEYA = 1 THN

" PERTANDINGAN GAMBAR PELIK ANAK-ANAK"
BERMULA 30/3/2012 - 30/4/2012

KLIK SINI


UNTUK KETERANGAN LANJUT
PEMENANG AKAN DI UMUMKAN PADA 2/5/2012

Thursday, December 30, 2010

31/12/2010

yes....today is last day 2010...ermmm alhamdulillah...impian dlm thn 2010....ade yg tercapai....ade yg x tercapai dek akal mu  he3,,,so secara keseluruhannya Alhamdulillah rezeki drNYa..

AZAM TAHUN BARU,,,,,ooo setiap tahun saya akan pasang azam, angan2...semoga thn baru ni semuanya berjalan lancar...di murahkan rezeki lagi..insyaAllah...dan semoga azam thn baru ni...banyak yg positif dr negatif....

so SELAMAT TAHUN BARU SEMUA...

**** esok....dh penuh dgn xtvt..pagi2 nk ke sekolah kebangsaan nk daftarkan abg long sekaligus orientasi dia...ermmm harap2 semuanya berjalan dgn lancar....harap dia suka sekolah tu....

okies...apa2 selamat beristirehat bersama keluarga..saya mcm biasa walaupun cuti tapi...agenda tetap penuh,,,,,x de masa nk rileks...masa itu kan EMAS...

berita baik kepada semua pembaca....rugi..jangan lepaskan peluang keemasan ini

Salam sejahtera buat Cik/Cik Puan/Tuan :)
Maaf kerana email ini mengganggu waktu tugasan Cik/Cik Puan/Tuan.
Jika Cik/Cik Puan/Tuan berminat untuk membeli buku resipi + pendidikan (edu+cook),

Tajuk: Hidangan Si Cilik
(Penulis: Mamafiza)

Bagi para pembaca yang berminat membeli buku kami dalam jumlah 5, 10, 20, 30 dan ke atas,
sila hantar email


untuk maklumat lanjut beserta diskaun khas dan
kupon istimewa bagi setiap pembelian.
Jika Cik/Cik Puan/Tuan masih mencari produk perniagaan atau ingin menambah produk perniagaan,
kami ingin membantu Cik/Cik Puan/Tuan untuk meningkatkan pendapatan dengan memberikan
diskaun khusus yang sangat menarik.
Bersama-sama menaungi misi menyampaikan ilmu dan memandaikan bangsa bersama PTS.
Sila layari laman web ini untuk maklumat lanjut:

http://mamafiza.com/trb-tim-reseller-buku/

Menjalankan tugas,
Amir Hamzah
Khidmat Pelanggan
LittleKittle dot com

**** email yg baru di terima...so kepada semua pembaca...rugi jangan lepaskan peluang..ada diskaun menarik******

TAHNIAH MALAYSIA....KITA BOLEH....MALAYSIA BOLEH...

fuh,,.,.syabas pasukan Malaysia atas kemenangan mlm tadi...
dan
terima kasih kepada Perdana Menteri Malaysia sbb meluluskan cuti....CUTI UMUM.....so cuti panjang


*** walaupun cuti....tapi program dh penuh....****

Wednesday, December 29, 2010

LELAKI KER PEREMPUAN....PEREMPUAN KER LELAKI

kali ni pregnant anak ke 3...so apa jantina sebenarnya x exticted sgt ler...tapi mendebarkan jugak ler....
g check up last month di KPMC
ibu: doktor nanti kalau dh nampak bg tau yer,,,,jantina dia....

Doktor: erm.,,,,,,nk surprise ke tak?
ibu: x per ler doktor lagipun saya dh ade sepasang....(padahal dlm hati boy ker girl)
doktor :.....ermmm XX lagi puan
ibu : tiba2 mcm blurr......XX...(lelaki ke perempuan)..nampak sgt subjek sains x belajar betul2.......:)
apa doktor XX.....
abg long: apa ibu....ultraman....ker...
doktor: (sambil senyum).....XX lagi....perempuan
semua gelak..........
ibu: alhamdulillah...bertambah lagi puteri dlm family kami.....

ni anak sulung
Zarith Zaquan bin Zarudin (24/2/2005)


ni puteri kami....
Zarith Zyra Sofea bt Zarudin (30/4/2008)



dan ini baby ke 3 kami
>
>
>
>
>
>
>
scroll lagi nk tengok wajahnya
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
sudah2,,,,sila stop...sebenarnya blm lahir lagi,,,,,insyaAllah hujung bulan 4 ni.....agaknya sama tak tarikh dgn Kak Sofea?......nanti dh jimat potong kek.....
walau apa2 pun jantina sebenarnya kami x kisah yang penting semuanya selamat...insyaAllah...semoga di permudahkan segalanya...mengikut jangkaan...saya akan mendapat seorang lagi PEREMPUAN...insyaAllah....

*** agak2 nya mcm muka sapa yer????????????

komen sendiri............anak siapa ni?....bini siapa ni?

ermmm dlm berfashion......mcm2 hal berlaku......

*** sapa yg melihat...sendiri ade jawapannya...

fikir-fikirkan lah........

check di KPMC

alhamdulillah...kita sambung cerita pregnant kali ni...lps kejadian di hospital kajang...so fikir2 semula mls dh berlaku lagi kejadian yg sama...maka...dgn rasminya sambung semula check up di KPMC..di mana tempat kelahiran Sofea dulu...so mcm biasa akan berjumpa ngan Dr Jamil jugak...favourite doktor pakar sakit puan...
so alhamdulillah......semuanya berjalan dgn lancar....sbb senang dh ada rekod lama di situ jugak...lagipun setakat hari ni service yg KPMC bg ok sangat memuaskan...

wadus sudah lama...x update

mcm biasa alasan utama adalah....busy............ermm busy? or tahap kemalasan yang melanda...entah ler semenjak dua menjak ni semenjak pregnant kali ni....sifat malas makin menjadi2 pulak....dh mcm2 ubat...cuba tapi sifat MALAS tu masih ade lagi......konon2 nk aktif blog...bila time nk menaip jer...terus semua hilang....lagi 2 hari jer dh nak sambut thn baru....so insyaAllah bersempena tahun baru ni....ingat nk aktif semula blog..,,,.insyaAllah ..sebenarnya banyak benda nak update...tapi,.....entah ler...
banyak alasan pulakkan.......

Monday, December 13, 2010

gambar panas......

okies...semua sebelum n3 baru akan menyusul kita panaskan dgn gambar ini......
cuba pandang2...jeling....

Rentetan kes hospital kajang

maaf lambat membuat n3 balas tentang hospital kajang..rentetan dr kejadian tempoh hari....alhamdulillah...aduan yang telah di buat di hospital kajang mendapat maklum balas dr pengarah hospital tersebut....Dr Fikri selaku timbalan pengarah hospital menghubungi saya semula untuk mendapat kesahihan cerita sebenar dan memohon kemaafan dr atas apa yang berlaku....syukur...semoga hal sedemikina tidak akan berulang kembali.....

Wednesday, November 24, 2010

service hospital........perbaiki service baru org awam "respect"

mungkin ari ni sedikit emo sket....sblm ni blm pernah terkena diri sendiri hanya mendengar keluhan dari org ramai bercerita sahaja.....bukan niat nak menjatuhkan...tapi ini hakikat yang harus diterima...supaya di jadikan iktibar utk semua....

saya mengalami tumpah darah pada 2 hb 11 baru ni...kejadian berlaku sewaktu saya dlm kerja...so dgn tiba2 bos terus hantar ke wad kecemasan di hospital kajang.....bila sahaja saya sampai di sana dgn keadaan yg penuh darah di baju kurung yg saya pakai....saya menceritakan apa yg berlaku....tiba2 bahagian kecemasan,,,tanpa belas kasihan tanpa memberi saya kerusi roda atau sebagainya,,,tapi menyuruh saya berjalan menuju ke wad bersalin..dgn badan yg masih lemah....tenaga dh x de sbb tumpah darah yg banyak,,,saya gagahi....sampai di ward bersalin...nurse2 di sana terkejut...mereka membuat laporan...
sebelum ni saya mendapat perkhidmatan di klinik swasta,,.bukan nak membezakan,,,service,,,tapi service di sana...lagi terbaik...bukan kata kami bayar duit mahal...tapi kena nk service yg baik..oh tidak...kadang2 bergantung kpd sifat peri kemanusian.....

24hb nov...di sebabkan..saya dh ade kes pada 2hb tempoh hari maka saya kena jumpa pakar ANC....di kad tertera temujanji pukul 8 pagi...oleh kerana saya tidak pernah berurusan dgn pakar di kerajaan,,,maka dgn semangat waja saya sampai di sana pukul 7.45 pagi....sampai2 di sana...saya mmg x tahu kemana arah di tuju....nasib baik 'security' tunjuk jalannya....sampai di kaunter tiba2 seorang perempuan sound saya....x "tahu membaca ker....ini kes pakar puan!!!..lantas saya menjawab...saya nak jumpa pakar puan ler...lain kali tengok kad dulu baru boleh nak sound2 org....mungkin dia tengok saya bawak anak saya utk temankan...so dia terus diam...saya mcm org bodoh...saya mmg x tahu procedure seterusnya...so saya tanya......macam mana yer....dia hanya tunjuk dgn tangan..ke pin clip kertas dan nombor...tanpa banyak soal..saya terus amik x duduk...secara x langsung saya telefon suami utk meberitahu hal kejadian...so customer service terdengar perbualan saya..maka..dia terus mintak maaf dgn saya...saya pun x kisah..tapi cuba bayangkan jika dia bercakap sedemikian dgn org lain....terdetik hati saya...saya terus duduk di tempat menunggu...tiba2 saya terdengar keluhan seorang pakcik....." itu ler klu keje x ikhlas"...saya terdiam...terus bertanya hal kepada pakcik tersebut..maka,,pakcik membuka jalan ceritanya....saya terdiam...so jika dr pelbagai cerita...betapa buruknya service yg di berikan...
tiba masa nama saya di panggil utk check...so saya masuk...dgn senyum sbb mengharapkan layanan yg baik,,,tiba giliran saya utk masuk ke bilik doktor
pelbagai soalan di ajukan..so saya jwb pertanyaan,,,,,,tiba di bilik scan...doktor lain pulak...so saya bertanya..apa masalahnya...adakah uri saya masih di bawah.....? adakah saya boleh check di swasta? dan pelbagai soklan yg berkaitan dgn kes...alhamdulillah dia menjawab soklan saya dgn baik..dan saya berpuashati,,,
lps scan saya di tukarkan ke doktor lain pulak utk di rekodkan...jadi saya bertanya soalan kepadanya
saya: ermm saya nak bertanya...sbb saya x de kad merah di klinik kesihatan so mcm mana..perluker saya nak kena pergi ke klinik kesihatan slps ni...?
doktor: oooo...ni kad yg kita dh bg....awak simpan....so nanti bwk kad ni shj...nanti fill up semua maklumat...
saya: ok saya menjwab....lantas saya amik kad tersebut...dan masuk kan ke dlm beg...
doktor: kenapa amik?????
saya: la tadi kata suruh simpan saya simpan ler...
doktor: nanti saya blm explain...nanti saya explain..
saya: ooo ok...
sambil doktor tu menulis maklumat2...saya bertanya lagi
sorry saya nak bertanya...skrg saya dh check di sini..perlu ker saya ke klinik kesihatan lagi...
sbb saya x fhm..kdg2 procedure klinik kesihatan lain..hospital lain...so sblm saya kena apa2...lebih baik saya bertanya sbb saya x tahu..
dia jwb dgn lantang.....x kisah kemana u nak check.....asalkan u ade rekod,,(dlm nada keras,,,sehingga nurse di luar dtg tanya ade problem ker???
persoalan saya...adakah perlu pergi ke klinik kesihatan?
so dia jwb dlm nada tegas.....dlm BI...depends x kisah mana2....
saya terus menjawab...doktor..sbb saya x tahu saya bertanya.....klu saya tahu saya x tanya.....dan ni 1st time saya jumpa pakar di sini mcm ni layanan yg saya dpt...dgn merah padam muka saya....saya terus menjwab..cpt isi maklumat...mcm ni doktor jwb pertanyaan org..dia diam last...saya ckp tqvm..terus saya keluar,,,,
sampai di luar nurse tengok mata n muka saya merah..dia terus bertanya,,,puan...di mana ade kesilapan.?
saya terus menjawab...saya x pernah dpt service di sini jadi saya bertanya sbb saya x tahu...tapi doktor memberi jawapan kepada saya dgn cara menenking.......nurse terus diam...dia cuma ckp kat saya...ckp di mana service x bagus..lantas saya terus menjawab...perbaiki service dulu baru org x mengata dia terus diam...
takpe doktor saya ade bukti..saya ade detail kamu...dan report telah di hantar ke pihak atasan,,,,doktor juga manusia seperti saya...punya hati n perasaan....jgn kerana service yg u bg mengambarkan segala peranan doktor......kami fhm tugas kamu memberi perikhidmatan kepada pesakit tapi dr sudut kemanusian...cuba belajar fhmi......

Monday, November 22, 2010

Friday, November 19, 2010

Cocoa Collagen...promosi

Produk terbaru dan paling murah di pasaran yang mampu mengembalikan keremajaan wanita dan membantu menjaga kehebatan wanita luar dan dalaman…



Koko Pracampuran… adalah minuman enak yang diadun dari biji kopi Arabica Brasil dan juga serbuk koko bermutu tinggi. Ia diperkayakan lagi dengan Marine Collagen untuk kecantikan dalaman dan juga Ekstrak Lobata serta Kacip Fatimah yang telah lama digunakan secara tradisi untuk kesihatan dalaman wanita. Ia minuman enak lagi berkhasiat.

Cocoa Collagen Power Plus mengandungi:
* Marine Collagen - Membantu mengimbangi hormon,mencantikkan kulit, menghaluskan dan menggebukan kulit
* Kacip Fatimah - Membantu merapatkan otot-otot rahim,faraj wanita dan memberi kehebatan dalam hubungan suami isteri
* Lobata - Membantu menambahkan tenaga, memontokkan dan menegangkan payu dara serta punggung
* Krimer bukan tenusu - Membantu meningkatkan daya kesihatan anda
* Dextrose monohydrate - Melambatkan proses penuaan
* Oligo saccharide - Menyahkan toksin dan meningkatkan sistem dalam badan


Kebaikan dan khasiat
1. Membantu mengimbangi hormon
2. Merangsangkan pertumbuhan sel baru/anti kedut
3. Mencantik,menghalus dan menggebukan kulit
4. Memontokkan dan menegangkan payudara serta punggung
5. Melambatkan proses penuaan
6. Merapatkan vagina dan mengeratkan hubungan suami isteri
7. Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah
8. Mencerahkan kulit secara semulajadi
9. Memberikan tenaga
10.Membantu mengurangkan keguguran rambut
11.Melancarkan peredaran darah dalam badan
12. Mengimbangi berat badan
13. Meningkatkan daya penghadaman
14. Pengurangan sengal-sengal dan lenguh-lenguh otot


Semua wanita berumur dari 20tahun ke atas boleh mengamalkan pengambilan cocoa collagen ini


Sila hubungi
019 3744208 (Zaa)
Email: zarith_zarudin@yahoo.com
YM: zarith_zarudin@yahoo.com
Harga promosi sehingga hujung tahun….
Hanya RM 56.00 sahaja!!!!!!….(tidak termasuk harga pos)
yang tinggal berdekatan..penghantaran percuma
Siapa cepat dia dapat….stok terhad!!!!!
Harga sebenar RM 59.90.
(jika ambil dalam kuantiti banyak..ada diskaun lagi!!!!!)


apa motif "cinta syhhhh"

saya tiada sebarang komen....cuma apa motif cerita ini di keluarkan......saya sudah membaca hingga part 7.....

sila baca di link ini

Thursday, November 11, 2010

DOAKAN KESIHATAN SAYA.......URI DI BAWAH

ermmm,,,,saja utk berkongsi sahaja...mengandung kali ini..betul2 banyak dugaan...tapi aku hadapinya dgn tabah,,,,aku di sahkan mengidap uri di bawah atau Plasenta Pravia.....masa mula2 mengandung masalah ni tidak di dapat di pastikan lagi...namun segalanya berakhir apabila 2hb November...tiba2 aku mengalami tumpah darah yang banyak....aku bajet aku keguguran...namun Allah masih memberi kami sekeluarga rezeki...syukur atas segalanya...keduanya selamat...selepas disahkan masalah uri di bawah....terus admit hospital...maka jadi ler penghuni hospital......hanya baring..bangun....itu jer ler yang mampu ku lakukan...
tapi yang penting bersyukur sgt2...sbb mendapat sokongan dr semua keluarga,,,alhamdulillah terima kasih semua,,,,,,
masalah yang di hadapinya...menyebabkan semua pergerakan terganggu...x boleh buat kerja rumah..malah 1 kerja pun aku x boleh buat.....kena banyak rileks,,,,,nasib baik kat tempat kerja semua bos2 fhm....aku bebas nak tidur ker...nak rileks ker...alhamdulillah...syukur sgt2....namun....aku memerlukan doa kalian...doakan semoga kedudukan uri aku naik dgn tiba2.....dgn izinNya

terima kasih semua

BAHAYA URI DI BAWAH

BAGI yang sedang menunggu saat-saat kelahiran sama ada cahaya mata pertama mahupun yang seterusnya, anda pasti menaruh harapan agar kesihatan bayi dalam kandungan dan diri sentiasa dalam keadaan selamat.

Namun, tiada siapa yang boleh menjamin keadaan ini akan berkekalan.
Bagaimana perasaan anda jika hasil pemeriksaan doktor mendapati keadaan uri anda yang sepatutnya berada di bahagian atas tiba-tiba berada di kedudukan yang abnormal ketika kandungan mencecah usia 28 minggu?
Apakah yang didefinisikan sebagai kedudukan uri yang abnormal atau juga dikenali dengan uri di bawah?
Mungkin anda tertanya-tanya sejauh manakah bahayanya keadaan ini kepada kandungan mahupun diri anda sendiri.
Kedudukan uri di bawah atau dalam istilah perubatannya dikenali sebagai Placenta Previa (PP) merupakan salah satu komplikasi yang biasa ditemui di kalangan wanita hamil.
Pakar Perunding Obstetrik dan Ginekologi (O&G), di salah sebuah hospital swasta di Kuantan, Dr. Suraya Arshad berkata, PP merupakan keadaan di mana uri berada pada segmen bawah dinding rahim.
Menurut beliau, dalam keadaan ini, uri tersebut boleh menutupi sebahagian atau keseluruhan bukaan rahim atau os.
“PP cuma boleh didefinisikan sekiranya tempoh kehamilan melebihi 28 minggu.
“Ini kerana dalam tempoh tersebut segmen bawah rahim mula terbentuk,” jelasnya.
Kedudukan uri di bahagian bawah pada peringkat awal kehamilan adalah suatu keadaan yang normal.
Biasanya, uri ini akan berubah kedudukannya apabila kehamilan telah mencecah usia 28 minggu.
Dr. Suraya memberitahu, hampir 90 peratus kes individu yang mempunyai kedudukan uri di bawah akan berakhir dengan kedudukan uri yang normal di akhir tempoh kehamilan.
Dianggarkan PP ditemui satu dalam setiap 200 kelahiran.
PP bukanlah sejenis penyakit, tetapi ia adalah satu keadaan yang menjelaskan tentang kedudukan uri yang abnormal.
Sehingga hari ini punca berlakunya PP ini tidak diketahui.
Meskipun begitu, ia boleh membahayakan nyawa ibu mahupun bayi dalam kandungan.
Uri dan tali pusat merupakan bahan antara yang menghubungkan ibu dan janin dalam rahim.
Uri berfungsi membawa zat makanan kepada bayi dan juga mengeluarkan hormon-hormon yang penting semasa mengandung.
Pada masa yang sama ia juga mengkumuhkan bahan-bahan buangan melalui sistem tapisan.
Dalam keadaan yang normal kedudukan uri adalah di segmen atas dinding rahim.
Kedudukan uri yang abnormal ini terbahagi kepada tiga iaitu:
1) Marginal Previa
Uri terletak di segmen bawah rahim dan di pinggir bukaan rahim.
2) Partial Previa
Uri menutupi sebahagian bukaan rahim.
3) Total previa
Uri menutup keseluruhan bukaan rahim.
Sebahagian daripada ibu-ibu ini tidak mempunyai gejala. Gejala yang mungkin dialami adalah seperti berikut:
- Pendarahan tanpa rasa sakit yang boleh berlaku bila-bila masa dan dalam apa-apa keadaan pun dalam tempoh 28 minggu kehamilan sehingga sebelum kelahiran.
Pendarahan ini mungkin banyak atau sedikit.
Walaupun mungkin sedikit namun ia adalah tanda amaran yang mana keadaan yang lebih serius lagi mungkin akan berlaku. Pendarahan serius seperti air paip mengalir boleh berlaku yang boleh mengakibatkan individu kehilangan banyak darah.
Kehilangan darah yang banyak ini jika dibiarkan boleh mengakibatkan kematian ibu dan anak yang dikandung.
- Kedudukan bayi tidak normal (mungkin melintang, songsang atau oblique).
Kedudukan kepala bayi perlu sentiasa berada di atas rongga pelvis di saat tempoh matang kehamilan.
- Selain masalah pendarahan yang membimbangkan, faktor lain yang mempengaruhi keadaan ibu ialah kaedah kelahiran bayi itu sendiri.
Mereka ini biasanya tidak dapat melahirkan bayi secara normal akibat kedudukan uri yang menghalang kelahiran bayi melalui bukaan pintu rahim.
Kaedah pembedahan Caesarean adalah kaedah yang disyorkan.
Selain itu, jika keadaan ibu membimbangkan akibat pendarahan, pembedahan Caesarean terpaksa dijalankan walaupun dalam keadaan kehamilan yang tidak cukup bulan.
Apa yang membimbangkan mengenai PP ini ialah komplikasi yang boleh timbul pada bayi dan ibu.
a. Komplikasi pada bayi adalah seperti:
- Pendarahan yang banyak pada ibu ini boleh mengakibatkan morbiditi dan kematian pada bayi
- Meningkatkan risiko lahir tidak cukup bulan
- Kemungkinan pertumbuhan bayi agak terencat akibat uri menjadi lekang (poor placental perfusion).

b. Komplikasi pada ibu pula ialah:
- Pendarahan yang serius yang boleh mengancam nyawa
- Pembedahan Caesarean
- Meningkatkan risiko pendarahan selepas bersalin (postpartum haemorrhage)
- Meningkatkan risiko uri melekat pada rahim. Ia dikenali sebagai placenta accreta.

Dalam keadaan ini uri tidak boleh dipisahkan daripada dinding rahim akibat sebahagian tisu uri telah melekat pada otot-otot rahim.

Jika ini berlaku rahim terpaksa dibuang demi menyelamatkan ibu.
Bagaimanapun, risiko placenta accreta di kalangan ibu yang tidak mempunyai sejarah pembedahan pada rahim hanyalah sekitar lima peratus sahaja.

Bagaimanapun jika seseorang itu mempunyai sejarah pembedahan di rahim umpamanya pembedahan Caesarean, risiko placenta accreta bertambah 25 peratus.

Risiko ini boleh meningkat sehingga 45 peratus bergantung pada jumlah pembedahan yang telah mereka lalui.

Wanita yang berisiko tinggi
- Mereka yang mempunyai sejarah PP pada kandungan yang sebelumnya
- Wanita yang berusia 40 tahun ke atas
- Pernah menjalani pembedahan pada rahim – pembedahan Caesarean atau pembuangan fibroid pada rahim
- Wanita yang melahirkan ramai anak (multigravida)

Dalam menangani PP, doktor akan mengesyorkan ibu supaya melahirkan kandungan dengan kaedah yang selamat iaitu pembedahan Caesarean.
Bagaimanapun apabila pembedahan itu harus dilakukan ia bergantung kepada penilaian dan faktor-faktor berikut:
 Tahap keseriusan pendarahan
- Usia bayi dalam kandungan
- Sokongan perkhidmatan pediatrik

Kebiasaannya jika seseorang ibu yang mengalami PP tetapi tiada pendarahan berlaku, pembedahan Caesarean secara elektif akan dilakukan pada minggu ke-37 hingga 38 usia kandungan.

Jika pendarahan berlaku sebelum usia kandungan tersebut, keputusan pembedahan akan dibuat oleh pakar setelah mempertimbangkan faktor-faktor di atas.

Friday, October 22, 2010

Sila ambil perhatian.....kepada ibu bapa dan org ramai...taktik menculik kanak2 di Shopping Complex.....

Taktik Menculik kanak2 di Shopping Complex





SILA AMBIL IKHTIBAR ATAS APA YANG BERLAKU...Tajuk : Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JBSubject : Child Kidnap Trick in Carrefour, JB

 
Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu... Terima Kasih.Even if you do not have little kids, pass this one on to everyone you can think of. You never know who you might save by sending this e-mail! Please, take the time and forward this to any friend who has children & grandchildren! Thanks!

Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa..


Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.


Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.


Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.


Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas. SEBARKAN BERITA INI SELUAS-LUASNYA SUPAYA PERINGATAN DAPAT DIBUAT BAHAWA ADA MANUSIA GILA LAGI GANAS DI KALANGAN KITA SEMUA !BE SURE TO FORWARD THIS TO EVERYONE, SO THEY REMEMBER JUST HOW SICK PEOPLE ARE OUT THERE !







Sapa kata masa mengandung x boleh menyusu badan......

erm....mula2 masa di sahkan mengandung pun...ai pun terfikir mampukah aku lakukan,....?????? terpaksa kena korbankan untuk susukan sofea yang masih menyusu...terpaksa kena jaga kesihatan ai...dan baby dlm perut ni,,,,,tapi Allah itu maha berkuasa...Maha segalanya....

mula2 mcm takut...lama2 tawakal...sahaja....ramai org2 tua suruh berhenti alasan yang di berikan....kesian kat baby nanti x dpt apa2....kurang zat...tapi setelah di ambil kira pandangan dr pakar2...maka ai pun meneruskan jugak.....sehingga kini Sofea masih menyusu badan ai lagi...cuma effectnyer...lps shj menyusu bdn ai jadi lemah....sbb ai dh habiskan tenaga utk susukan Sofea,,,utk baby dlm perut ni...tp Allah tu kan Maha segalanya...

mlm tadi checkup...di Klinik Syiffa bangi...saja mls nk g KPMC lagi...nanti baru g daftar n mthly checkup di KPMC....syukur x terhingga...besarnya keajaiban drNya....bila di scan perut...dpt tengok baby dlm perut...dh nampak kaki n tangan...malah semakin aktif sgt2....dpt tengok dia tengah " menari, berdansa di dlm perut"...ya Allah,,,x semena2 air mata ni mengalir tanda syukur yg teramat sgt2....sbb walaupun pregnant kali ni....ai betul2 lemah...segalanya x mampu di buat..yg tahu hanya baring2 sahja..bile dh sampai rumah..terasa kepenatan mengatasi segalanya...tapi smlm..syukur yg x terhingga..sbb tengok baby aktif sgt2...alhamdulillah....

Ya Allah aku bersyukur kepadamu...Ya Allah....atas rahmat yang di kurniakan.....semoga di beri kesihatan yg lebih kpd ku...demi menjaga ketiganya........Susu utk sofea....nutrien utk baby...& kesihatan utk diri aku...amin...

Alhamdulillah...

Thursday, October 21, 2010

"Ibu subjek matematik tu kena simpan kat otak yer"....

minggu ni my son...kena perah kan otak dia...sbb minggu ni anak ai sorang ni final exam.....dia yang nak exam hati ibu yang gundah gelana...umur baru 5 thn.....ni jadual exam dia.....

Isnin~ Bahasa Melayu
Selasa~Bahasa Inggeris
Rabu~Matematik & Pendidikan Islam
Khamis~Sains & lukisan...

so every day ai suruh dia study semula apa yg dia dh belajar...actually sekolah dia dh buat revision selama 1 minggu...tapi mlm sebelum nk exam...ai suruh ler dia belek buku..tengok yg mana patut...
bile esok matematik....balik dr taska ai pun suruh ler

Ibu: Abg long amik buku matematik...ibu nk tengok...
Abg Long: Ibu,,,,matematik ni kena simpan kat otak ler
Ibu: Bukan matematik jer.....kena simpan kat otak...semua benda nk kena simpan kat otak
Abg Long: Bukan ibu.....teacher kata....buat matematik ni kena simpan kat otak...
Ibu: ishhhh abg long ni....mana ade...semua benda or perkara kita kena simpan kat otak kita, baru kita ingat...
Abg Long: ishhh ibu ni,,,,,pening abg long....teacher yang kata.....matematik shj kena simpan kat otak
Ibu n Abg long.....dh blur.......
lama2...ai pun terfikir...sbb nk fhm apa maksud dia...
Ibu...oooo ye ..ye...ibu fhm....maksud abg long...

baru ai tahu...rupanya maksud kena simpan kat otak ni...jika kita nk tambah ker nk tolak ker...jika nombor tu melebih 10....
he3....budak2......
walau apapun,..ibu doakan semoga berjaya lagi kali ni.......
oleh kerana dia kata nk simpan kat otak....so ai cari gambar dia yg kepala besar.....
dulu masa ai kecil...tengok je org kepala besar...confirm dia otak besar

~CRAB STICK POPIA~

(sorry gambar copy dr sini .......)

1st time cuba beli online....mula2 tengok ramai yg mencuba...so ai apalagi terus call puan punya kedai....set tempat n masa nk jupe.....alhamdulillah.....sekali beli ai beli 6 peket.....tapi puan kedai ni....baik hati ade diskaun lagi.....terima kasih...daun keladi...nanti bg lagi.....

ai suka popia ni....
~ isi dia crab....crab adalah makanan favaourite kami sekeluarga...lagipun berbeza dgn popia yg lain....
~ di balut dgn kulit popia,,,so jadi ler Crab Stick Popia
~ ia senang n mudah...sbb dh siap2 balut.....nk tunggu ai balut sendiri atau dgn kata lain....nk buat sendiri....oh...tidak sama sekali...sbb kami ni bz....yg reti order shj.......
~ ia tidak meletup......itu yg ai suka...sbb ai ni takut dgn minyak......
~ia mudah n ringkas.....simpan dlm peti ais...jika nk goreng keluar kan dr peti ais,,,biarkan dia sekejap.....terus boleh goreng n terus je mkn...cicah ngan sos....sedap2
~ balutan dia kemas.....tidak ler...masa kita mengoreng tu...isi ketam terkeluar ker...

dan yang penting...balutan plastik dia kemas...n bersih

sekali goreng 3 peket....angkat dr kuali..terus licin......ai sokong u Izan...

**** ai bukan duta produk yer,,,,,ai pun x kenal lagi puan kedai ni.....tapi ini pujian ikhlas dr ai......******

*** maaf gambar tgh makan popia ni dlm camera....camera tertinggal di rumah....nanti dh ade ai uploadkan gambar****

senang saja sapa2 yang berminat

~nak order or ada ape2 pertanyaan~

just call or sms,

017-6293472 (Ejan aka MamaLyna)

YM : ejan8113

email: ejan8113@yahoo.co.uk

***sekali cuba pasti nak mencuba lagi*****

Demi mu anak2......

Syukur Alhamdulillah......di atas segalanya.....perkembangan preggy kali ni...memandangkan saya masih menyusukan anak saya lagi...jadi badan jadi semakin lemah.....tapi terbalik pulak....org lain morning sickness saya pulak evening sickness.....tapi walau apa pun ku tabahi harunginya....

Demi mu anak2......ibu terpaksa menjaga 3 sekali....ibu terpaksa menjaga Sofea yang masih menyusu badan ibu,,,,ibu terpaksa menjaga baby dlm perut ibu,,,,dan ibu juga terpaksa menjaga diri ibu sendiri.....

terima kasih buat semua..yang memahami....

doakan kesihatan saya...

Saturday, September 25, 2010

Ya Allah...

pregnant kali ni...alahan yg amat teruk aku lalui....selalu keletihan....x cukup nak bernafas,,,tercunggap2 kdg2...selalu lapar...dan semuanya berlainan jika di bandingkan dgn yg sblm ni....Ya Allah ku pohon padamu Ya Allah....berilah aku tahap kesihatan yang baik2...Amin.,,,

Friday, September 24, 2010

Alhamdulillah, walau tengah pregnant masih boleh menyusu anak.

terus terang saya katakan....semasa di sahkan mengandung perkara pertama yang saya fikirkan adalah....Ya Allah kesiannya dekat Sofea...sbb nk kena lepas susu??? mcm mana ngan anak aku???,,betul2 buat saya serabut,,,dlm delima...dan mcm2 di fikirkan....
syukur alhamdulillah...terima kasih semua yg bagi pendapat tentang masalah ini....bile dh dgr mcm2 kenyataan dan jawapan...alhamdulillah segala masalah dpt di selesaikan....syukurnya...ini semua kuasa Allah kan....
untuk pengetahuan semua...saya menyusukan sofea sejak dr lahir sehingga kini....walaupun umur dia kini dh 2thn 6 bulan....bukan saya x nak pisahkan susu...tapi hati ibu mana yg mampu menahan melihatnya....apabila susu botol di tolak..mlh lebih suka kepada susu dada....sayu hati....saya masa mula2 saya di sahkan mengandung...saya terpaksa menahan dr memberi susu dada saya kepadanya..sbb saya benar2 risaukan pembesaran baby yg saya kandung.,,meleleh air mata ni......naluri seorang ibu...apa mampu saya buat..saya bertawakal sahaja....
dan sekarang saya masih meneruskan memberi susu dada kepada sofea...doa saya Allah maha segalanya......

terima kasih semua yg banyak membantu dlm meyelesaikan masalah ini

Wednesday, September 22, 2010

28/04/2011

syukur alhamdulillah....mlm td pergi klinik sbb nk cek dh berapa bulan...sebab x tahu n x ingat bile last dtg period....so hasil dr scan smlm..kandungan skrg dh 2bulan 5 hari...maknanya di jangka bersalin 28/4/2011..insyaAllah...(sapa2 nk bg hadiah tu get ready yer......)harap2 dapatler 30/4/2011 sbb sama tarikh lahir dgn Sofea....boleh sambut sekali...semua tu hanya Allah yg menentukannya........harap2 kali ni dpt bersalin normal....sbb Sofea dulu operate.....
bile dh tengok sendiri dh ade kantung dia...Ya Allah besarnya kekuasaan Allah....terasa makin syg.....terasa mcm x sabar nk melahirkannya.....
skrg dlm proses nak lepaskan susu badan....di sebabkan Sofea masih menyusu badan...so doktor cadangkan supaya berhentikan susu badan sbb takut effect pada baby dan ibunya.....so smlm tumbuk bawang putih...sapukan di bahagiaan tersebut...dh satu bdn berbau bawang putih...tapi hati ibu mana yg thn....bila sofea menangis2 nk susu badan jugak...sbb sblm ni dia mmg x nak langsung hisap botol.....sayunya hati ibu syg.......tapi apakan daya demi kesihatan ibu n baby dlm perut ibu.....terpaksa asingkan tidur dengan sofea...maafkan ibu syg....ibu fhm..tapi ibu terpaksa akur dgn permintaan Sofea....ibu syg semua anak2 ibu....terima kasih buat suamiku....
semoga kandungan kali ini x banyak sangat alahan......dan dh x sabar nk tengok jantina....

Tuesday, September 21, 2010

Siapa saya utk menolaknya

n3 sambungan kepada gambar 'Pregnant Test' tersebut...walaupun saya masih terkejut dgn berita tersebut,,,tapi saya harus menerima nya...ini lah yg di namakan rezeki dariNya...siapa saya utk menolaknya...malas menerimanya dgn tangan terbuka....

selepas bersalin anak ke2...Zarith Zyra Sofea pd 2008,,,saya mengambil keputusan utk 'breastfeeding' sepenuhnya,,,dan alhamdulillah saya dapat melaksanakan sehingga kini..sehingga saya di sahkan hamil lagi...pada sangkaaan saya.....wanita yg masih menyusukan anaknya utk tidak berpotensi utk hamil lagi...tenyata sangkaan saya meleset....Jika ia di namakan rezeki..walau pelbagai cara di buat sekalipun...ia tetap di namakan rezeki utk kita....

ternyata ia satu rahmat dan rezeki di bulan yg mulia ini...saya dapat berpuasa dgn penuh...sangkaan saya period lambat disebabkan hormon saya yang tidak teratur di sebabkan saya masih menyusukan Sofea...ternyata ia satu keajaiban bg kami sekeluarga...

walau apa pun...kami tetap menerimanya...dgn tanda syukur...ini bermakna ahli keluarga kami telah bertambah dan bertambah lagi rezeki...bertambah lagi segalanya....

terima kasih buat suami..yang memahami siatuasi sekarang., anak2..dgn keadaan badan yg masih lemah.....terima kasih buat keluarga kedua2 pihak...yg amat2 memahami.....jiwa saya kini....doakan akan kesihatan saya bertambah baik..insyaAllah

Siapa kita utk menidakkannya.......

Alhamdulillah....mulakan n3 dgn cerita ttg bulan pose....cerita secara ringkasnya....walaupun dh basi ceritanya...tapi perlu jugak utk publish sebagai kenangan buat kami......

Alhamdulillah puasa tahun ni....saya dpt berpuasa dgn penuhnya...dgn jayanya....so nt x yah ganti2 pose...syukur....dan puasa kali ni jugak...rezeki bertambah murah...sbb kami x pernah berbuka di rumah sendiri masa banyak di habiskan berbuka bersama in law family...alhamdulillah syukur sgt2...

dan tahun ni jugak impian utk mengajar abg long belajar berpuasa tercapai....maka utk memberi semangat kepadanya lagi...ayahnya telah membeli PSP sebagai hadiah...walaupun hakikat hakiki nya...masih terkial2 utk belajar menggunakannya....

dan banyak kenangan manis dalam bulan puasa,,,,,ia menjadi satu nostalagia buat kami sekeluarga...

syukur atas segalanya.......

Alhamdulillah atas rezeki dari Nya

 kita tutup dulu cerita pose..raya dan lain....kita panaskan dgn gambar ni dulu...sebelum n3 lain2 menyusul....
panjang ceritanya.....dipendekkan.......
gambar ini mengambarkan segalanya tentang cerita sebenar......
syukur yang x terhingga..di atas segalaNya......

Monday, September 20, 2010

lamanya....

hai semua....

MasyaAllah lamanya x update blog....disebabkan banyak masalah....maka blog ni x bersiaran.....insyaAllah blog ni akan bersiaraan sepenuhnya,...so tunggu berita,,,cerita walaupun dh basi..tetap ditayangkan kpd umum.....tapi walaupun x update...blog sendiri...empunya blog ni senantiasa membaca....blog2 lain.....banyak kisah2 yg akan di kongsi bersama......

sehingga berjumpa di lain lembaran...

Friday, August 13, 2010

kalian adalah kawan, teman dan sahabat....

kenangan yg begitu indah sekali...sukar nk melupakan.........
syukur kita di pertemukan.....dan terima kasih semua....

Thursday, August 12, 2010

KELEBIHAN SOLAT SUNAT TERAWIKH

Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadhilat (kelebihan) sembahyang sunat terawikh pada bulan Ramadhan:


Malam 1
Keluar dosa dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.


Malam 2
Di ampunkan dosa dosa orang mukmin yang sembahyang terawikh serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3
Berseru Malaikat di bawah 'Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawikh terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.


Malam 4
Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang orang yang membaca kitab kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al Quran.


Malam 5
Allah kurniakan baginya pahala orang orang yang bersembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjid Aqsa.


Malam 6
Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat batu dan tanah tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih pada malam ini.


Malam 7
Seolah-olah ia mendapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.


Malam 8
Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawikh sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim "Alaihissalam.


Malam 9
Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.


Malam 10
Allah Subhanahuwata'ala mengurniakan kepadanya kebaikan didunia dan di akhirat.


Malam 11
Kelauar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baru dilahirkan.


Malam 12
Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).


Malam 13
Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.


Malam 14
Datang Malaikat menyaksikan ia bersembayang terawikh, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.


Malam 15
Semua Malaikat yang menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.


Malam 16
Allah Subhanahuwata'ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.


Malam 17
Allah kurniakan orang yang berterawikh pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-nabi.


Malam 18
Seru Malaikat: Hai! Hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).


Malam 19
Allah Subhanahuwata'ala tinggikan darjatnya didalam Syurga Firdaus.


Malam 20
Allah kurniakan kepadanya pahala sekian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.


Malam 21
Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.


Malam 22
Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).


Malam 23
Allah Subhanahuwata'ala binakan kepadanya sebuah bandar didlam syurga daripada nur.


Malam 24
Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawikh malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).


Malam 25
Allah Taala angkatkan daripadanya siksa kubur.


Malam 26
Allah kurniakan kepada orang berterawikh pahala pada malam ini seumpama 40 tahun beribadat.


Malam 27
Allah kurniakan orang berterawikh pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotulmustaqim seperti kilat menyambar.


Malam 28
Allah Subhanahuwata'ala kurniakan kepadanya 1000 darjat diakhirat.


Malam 29
Allah Subhanahuwata'ala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.


Malam 30
Allah Subhanahuwata'ala beri penghormatan kepada orang berterawikh pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman: "Hai hambaku: Makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan didalam syurga, dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammada S.A.W. yang bernama 'Al-Kauthar'".






BEWARE!!!! TEH TARIK CHEKHUP



BEWARE

THIS PRODUCT CONTAIN EMULISIFIER-E471 (LEMAK BABI)

SIAP ADE LOGO HALAL LAGI TU

HATI2 YER

mana tahu kan bulan2 pose ni teringin nk minum teh tarik...so berhati2.....cuba perhatikan E471 tu yg bertanda merah...dikatakan mengandungi lemak babi....
ada sapa2 kerja di bahagian pemakanan....boleh terangkan.
berita ni saya terima dr email....

Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain

(Hadis riwayat Al-Qudhi)

Ibu..Abg Long pose..tapi..abg long 'TER' minum air......

Alhamdulillah..hari ni hari ke 2 kita berpuasa.....
bersyukur sgt2....smlm adalah hari pertama bg my son...dia baru 5 thn tapi saya slow2 ajar dia berpuasa...supaya nanti bile next year dia dh terbiasa dgn pose.....sehari sblm puasa

ibu: abg long pergi tidur cepat...nanti esok pagi2 dh nk kena bangun tau.....
abg long: ibu...abg long kena puasa ker??? maknanya abg long x boleh mkn n minum ler
Ibu: ya sayang...abg long x boleh mkn,,,x boleh minum walau sket pun...cuit pun x boleh
abg long: ok bu....good night...

dalam pukul 4 mcm gitu...kejutkan dia..kena amik masa dlm setengah jam....
alhamdulillah bangun sahur...itu pengalaman yg sukar nk lupakan...sampai kena jirus air sbb liat benor nk bangun...

smlm kejadian di taska pulak
Umie: abg long jgn main nanti dahaga
abg long: abg long pose ler umie....
umie: ok..abg long siap g mandi semua nk pergi sekolah
(secara x langsung dia ke dapur amik towel...sambil tu...dia capai cawan terus minum air....gulp..gulp....)
umie: abg long....mana boleh minum air...
abg long; umie, abg long pose ler..abg long 'TER' minum shj...

tengok muka berlagak baru sehari pose x makan.....

** takpe syg..slow2...tapi ari ni jgn ada istilah TER pulak......

Wednesday, August 11, 2010

Selamat Tinggal Syaaban...Selamat Datang Ramadhan

ari ni kan 1st Ramadhan...so mlm td sampai ke subuh mesagge hpone x berhenti.....x yah guna jam loceng nk bangun sahur...sekejap2 bunyi msg....sekejap bunyi msg..kan buat silent langsung tertidur mati jawabnya....bengang jer En Somi.....dia ingat jejaka handsome mana kut htr msg kat bini dia gamaknya......dh jadi mcm artis pulak heeee...btw. terima kasih semua
antara msg2 yg di terima utk tatapan umum....

"Jika semua harta adalah racun maka zakatlah penawarnya. Jika seluruh umur adalah dosa maka taubatlah ubatnya. Jika seluruh hari adalah nista maka Jumaatlah pensuciannya. Jika seluruh bulan adalah noda maka Ramadhanlah pemutihnya,,Marhaban Ya Ramdhan"

" Air Nyor Air kelapa
Jatuh atas wire elektrik
esok Ramadhan sudah Bermula
jangan pulak buat Gastrik..."

" Nama saya Syaaban..saya ingin mengingatkan anda bahawa jiran saya iaitu Ramadhan akan dtg mengunjungi anda dalam beberapa jam lagi bersama isterinya Rezeki dan anak2nya iaitu sahur & iftar,,mereka akan ditemani oleh ketiga2 cucunya iaitu iaitu Rahmat,barakat & Keampunan...mereka akan pulang selepas 30 hari dengan menaiki pesawat Raya airlines.....Hargai mereka & Anda akan mendapat Berkat!!!!!!!

Selamat menjalani ibadah puasa dengan sebaik mungkin......

Monday, August 2, 2010

Sapa Mahu Cari Jodoh!!!!!!!!

mcm2 zaman sekarang,,,kan,,zaman dh serba kecanggihan.....mcm2 cara boleh buat...
ini bukan yang terbaru...AGENT CARI JODOH!!!!!!!!
macam seronok pulak kan.....tapi kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan....semuanya telah ditetapkan olehNya tapi bg yg nk menncuba tak salah untuk mencuba......so sapa2 mahu

sila klik SINI

mana tahu kan ada jodoh anda......

Meraih simpati......sekadar renungan bersama

dh lama x berblog...sbb kebizian melanda..so tiba2 terupdate jugak.....n baru perasan...
msg yg dr my blog....
untuk makluman semua...saya create blog ini adalah utk diri sendiri saya..bukan utk kegunaan luaran,,
tapi atas dasar kemanusian....apa yg patut di hebahkan,...saya sedaya upaya utk menolong di mana sekadar yg saya mampu.....
antara message yg saya terima

sy memohon bantuan macamana nak masuk blog atau nak buat Iklan ? Sebab sy ni anak ramai dan seramai 13 orang. kos perbelanjaan sekarang ni amat tinggi.. saya tidak mampu lagi nak menyara anak2 saya.

macamana saya nak mohon bantuan ? kerana sy anak seramai 13 org , dan saya rasa dah tak mampu lagi.. bantulah saya ?

sekiranya ada yag ingin menberikan pendapat.. atau menberikan bantuan bolehlah hubungi saya. 019.3764682 daud.kalaulah ada insan yg ingin bantu saya disini sy sediakan no Akaun MyBank 164557060202.

***** saya copy dr msg inbox saya di blog*****so kalian boleh baca di inbox saya****

untuk makluman...saudara Daud..terima kasih kerana menjelajah blog saya....saya sungguh bersimpati tapi apa yang saya sarankan,,,,En Daud boleh pergi ke JKM untuk bantuan...atau badan2 yang sepatutnya........sebab JKM  boleh membantu apa masalah yang di hadapi oleh En Daud...
bagi saya setiap anak2 yang di lahirkan ada rezeki masing....biar susah dulu....insyaAllah ade kesenangan esok hari......jgn cepat melupakan tanggung jawab kita sebagai ibu n bapa utk menjaga mereka...anak2 adalah harta yg tiada nilainya......dia harta dunia n akhirat kita.....

*** kepada sesiapa yg ingin membantu kalian boleh menelefon nombor yang tertera.....buat edisi siasat dulu,......******

KEMATIAN....

Semua orang pasti suatu saat akan mati, entah bagaimana caranya atau seperti apa matinya. Dan setiap orang pasti akan merasakan kematian, walaupun arti “merasakan” itu tidak sama dengan yang dipersepsi oleh orang yang hidup. Kematian adalah salah satu bagian dari kehidupan yang pasti dijalani, sama seperti kelahiran. Bedanya adalah yang pertama menandai akhir dari suatu kehidupan sedangkan yang terakhir menandai awal dari suatu kehidupan. Kelahiran dan kematian bisa diandaikan seperti ujung dari seutas tali yang bernama kehidupan, berbeda titik tetapi terentang sepanjang usia. Dan di tengahnya itulah kehidupan yang ada dan berada.

Kematian adalah suatu misteri. Banyak yang tidak tahu seperti apa dunia sesudah kematian. Tapi banyak juga yang percaya bahwa ada “kehidupan lain”setelah kematian. Banyak juga yang percaya bahwa kematian adalah akhir dari segalanya dan akhir dari eksistensi seseorang, dan setelah itu yang ada adalah ketiadaan. Banyak juga yang percaya bahwa kematian adalah awal dari suatu kehidupan baru dalam suatu bentuk siklus. Apapun kepercayaan yang dianut, tak ada seorang pun yang tahu seperti apa situasi dan kondisi sesudah kematian. Banyak yang mengandaikannya sebagai suatu kondisi “ketiadaan”, bahwa sebuah kematian adalah awal dari suatu ketiadaan, bertentangan dengan kelahiran yang dianggap sebagai awal dari suatu ketiadaan. Materialistik ? Memang benar, tetapi setidaknya itu yang sampai saat ini kita ketahui dengan “common sense” kita sebagai manusia. Dan sisanya adalah kepercayaan.
Bagi orang-orang tertentu, kematian haruslah dihadapi dengan suatu persiapan agar bisa memasuki suatu dunia lain dengan damai. Kematian, bagi mereka, adalah suatu istirahat terakhir dalam damai. Itulah mungkin di batu nisan orang yang telah mati dituliskan “Rest in Peace”, disingkat RIP. Bahwa kematian adalah suatu peristirahatan menuju kedamaian. Damai adalah kelanjutan dan padanan dari mati, karena kematian akan menuju kedamaian. Dan kedamaian adalah dambaan setiap orang, yang jika tidak ditemukan di dunia orang hidup, mungkin bisa ditemukan di “dunia” orang mati.
Orang yang telah mati juga dikatakan “telah meninggal dengan tenang”. Tentunya semua berkeyakinan, walaupun kadang tidak tahu karena bersifat sangat subyektif, bahwa orang yang akan mati “pasti” akan mati dengan tenang. Tidak pernah dikatakan “telah meninggal dengan terburu-buru” atau “telah meninggal dengan marah”, karena ketenangan adalah wajah suatu kematian. Dan walaupun orang yang mati telah mati dengan cara yang dan kondisi yang “tidak tenang”, tentunya mereka yang belum mati mengatakan hal yang lain : telah meninggal dengan tenang. Mungkin ada yang ditakutkan. Mungkin juga tidak siap untuk mati, dan mungkin juga berhubungan dengan kepercayaan.
Tetapi, saya yakin walaupun keyakinan saya ini mungkin juga pengambilan kesimpulan relalu dini, bahwa semua orang ingin kematian bisa dijalani melalui cara yang indah. Beradab dan bukan biadab, “terencana” dan bukan “di luar rencana”. Tentunya bagi orang yang akan mati, cara untuk mati itu sangat penting. Sekali lagi, agar dia bisa menghadapinya dengan tenang. Bagi orang lain juga penting. Tetapi yang ini punya banyak alasan. Ada dengan alasan emosi, keluarga, dan bahkan dengan alasan hak asasi manusia. Tetapi saya yakin, sekali lagi dengan penarikan kesimpulan dini yang sama, bahwa setiap orang didunia ini pasti ingin mati dengan indah, terhormat dan beradab. Caranya bisa berbeda-beda tiap orang. Juga kategori mati dengan cara yang tidak indah, tidak terhormat dan tidak beradab.

Lalu apakah yang terjadi jika kematian tidak terjadi dengan cara yang indah, terhormat, dan beradab ? Sebetulnya tidak terjadi apa-apa. Tetapi bagi orang yang lain, kematian model demikian akan meninggalkan masalah. Masalah bagi perasaan, terutama. Seperti ada sesuatu yang mengganjal. Dan pertanyaannya biasanya : mengapa harus seperti ini ?
Tetapi itulah yang terjadi. Setiap orang bisa merencanakan setiap detail dalam kehidupannya. Mungkin karena dia jagoan dalam hal perencanaan atau jagoan meramal. Tetapi orang tidak akan pernah bisa merencanakan dan meramal kapan dia akan mati dan seperti apa kematian yang harus dilakoninya itu. Semua serba misteri, sama dengan misteri sesudah mati.
Dan kematian, dalam kepercayaan sebagian orang, adalah awal dari suatu kehidupan. Kehidupan setelah mati yang diyakini akan damai dan penuh dengan ketenangan. Seperti suatu kutipan kalimat yang saya sudah lupa didapatkan dari mana, tetapi berbunyi :

when life ends, the mistery of life begins

Logiskah hal itu ? Tentu saja tidak. Tetapi bukan logika yang dipakai disitu, tetapi hal yang lain. Apakah itu ? Banyak istilahnya, hati, perasaan, emosi, batin, jiwa, dan hal-hal lain diluar penalaran manusia dalam dikotomi logis-tidak logis. Logis-tidak logia itu urusan lain, tetapi untuk cara kematian, saya yakin dengan pengambilan kesimpulan dini yang sama, bahwa semua orang akan memilih cara mati yang indah, terhormat, dan beradab. Tidak perlu pakai logika-nirlogika disitu.

artikel dari SINI


*** dlm bulan 7 ni...banyak sgt kematian.....
Bila Allah sygnya...maka Allah amik nyawanya,,,,


My Anniversarry

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers